Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Připravujeme online reportáž

Boj o reformu policie

16:29
O reorganizaci policie jsem se dozvěděl před několika týdny, uvedl šéf protikorupční policie Jaroslav Vild. Nesouhlasí s výroky, že jeho útvar pracuje špatně.
16:23
Prohlášení vedení Policejního prezidia ČRVedení policie se důrazně ohrazuje proti pokusům o kriminalizaci reorganizace útvarů s celostátní působností.
Odmítáme jakékoliv propojování našich manažerských rozhodnutí s vyšetřováním starých i současných kauz. Postup státních zástupců z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci vnímáme jako podivný. Z médií se dnes dozvídáme o tom, že bychom měli být předmětem vyšetřování. Tento krok přímo navazuje na předchozí kritiku reorganizace ze stran státních zástupců a je doprovázen účelovými vyjádřeními nejen jich, ale také některých policistů, kteří se proti reorganizaci rovněž vymezili. Je absurdní, že má jít o jakousi kauzu starou několik let. Tuto situaci nemůžeme vnímat jinak, než jako snahu jednoho orgánu výkonné moci účelově ovlivnit nezávislé rozhodování jiného orgánu státní moci. V tomto případ největšího bezpečnostního sboru v České republice. Situaci považujeme za natolik vážnou, že se obracíme cestou ministra vnitra na předsedu vlády se žádostí o projednání této podivné sekvence událostí na Bezpečnostní radě státu. V této chvíli nemáme jiný ústavněprávní nástroj, jak se této zjevné zvůli bránit. Trváme na tom, že celá reorganizace byla připravena profesionálně, nezávisle a v souladu se zákonem o Policii České republiky. Vylučujeme, že jejím účelem bylo kohokoliv odstranit z funkce. Všichni současní manažeři byli opakovaně informováni, že mají svoje místo jisté. A byli rovněž vyzváni k aktivní součinnosti. To, že někdo se změnami nesouhlasí a odmítá být dále policistou, je jeho osobní rozhodnutí. Celé vedení policie podporovalo a i nadále podporuje navrženou reorganizaci.
16:15
Zrušení zamýšlené restrukturalizace policie požaduje hnutí ANO. Není prý připravená, řekl předseda hnutí Babiš. Doufá, že kvůli sporu nepadne vláda. Vztahy v kabinetu se ale podle něj zhoršily.
16:14
16:09
"Nechápu, proč to pan ministr a pan premiér tak eskalují. Já jsem to přednesl na minulé koaliční radě. Tento problém jsem označil za klíčový pro koalici. V tomto smyslu jsem napsal panu premiérovi dopis. Pan premiér určil termín jednání ve středu ráno v 07:30. My nic nepolitizujeme, my říkáme, že je to nevídaná reakce na situaci. Mnoho lidí říká, že se jedná o podivnou likvidaci toho útvaru. Jsme z toho znepokojeni, protože nechceme sedět ve vládě, která se deklarovala bojem proti korupci. Pan Chovanec dělá pravý opak a chce mít všechno pod kontrolou. Toto byl poslední útvar, který byl nezávislý. Nevím, proč to naši partneři eskalují," řekl Babiš v Chomutově.
16:10
Vrchní státní zastupitelství v Olomouci předvolalo policejního prezidenta a jeho náměstka, aby podali vysvětlení kvůli plánované reorganizaci policie. „O tom, že by někdo mohl být kriminalizován, to je předčasná úvaha,“ řekl vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. "Pánové, kteří byli předvoláni, z nějakého důvodu pořídili záznam a předali ho ministrovi vnitra, nevím nakolik je to obvyklé, vcelku je mi to jedno. Důležitá okolnost je ta, že vyvstala potřeba, aby podali vysvětlení k té věci," uvedl Ištvan. Termín výslechu nesdělil.
15:51
"Policii velí policejní prezident, nevelí ji ministr financí, je třeba respektovat zákonné vymezení kompetencí," řekl premiér Sobotka českým novinářům v moldavském Kišiněvě. Sobotka obvinil hnutí ANO z vyvolávání hysterie. "Útoky na policii by měly přestat, situace by se měla zklidnit. Stav, který se v minulosti (v policii) vytvořil, ale není možné prodlužovat," konstatoval.
15:47
Chovanec nerozumí hysterii, kterou kolem zamýšlené policejní reorganizace vyvolává vicepremiér Babiš. Nic zatím není podepsáno, upozornil ministr.
15:42
Vedení policie podle bývalého policejního prezidenta a nynějšího politika ODS Martina Červíčka podcenilo diskusi o případné reorganizaci. O záměru mělo jednat se zainteresovanými subjekty a najít vzájemnou shodu. "Momentálně to na mě působí, že vedení policie tohle podcenilo a není schopné díky tomu důvěryhodně vysvětlit smysl a záměr případných změn, což vede k politizování," uvedl Červíček.
15:39
"Reorganizace se samozřejmě živých kauz dotkne a nemůže nastat situace, že by se jich nedotkla," řekl České televizi olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Chce zabránit tomu, aby z kauz neunikly informace k nepovolaným osobám. "Máme poznatky o tom, že určitým způsobem se plánovala reorganizace v minulosti. Určité osoby spolu jistým způsobem domlouvaly okolnosti, za kterých by mohly být zpřístupňovány informace ze spisů, případně za kterých by mohl být odstraněn plukovník Šlachta ze své funkce," řekl Ištvan.
15:26
Reorganizace policie se podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové živých trestních věcí dotkne. Žádnou analýzu ale prý neviděla. Důležité pro ni je, kdo bude věci zpracovávat, zda se to nedotkne rychlosti vyšetřování a jak bude policejní prezidium chránit osobní informace.
15:18
Chovanec chce Sobotkovi tlumočit přání vedení policie, aby situaci kolem reorganizace projednala Bezpečnostní rada státu.
16:03
"Koaliční vláda nemůže fungovat na základě ultimát, nechci takovou praxi do koaliční praxe zavádět," řekl Sobotka v reakci na dopis Babiše. Šéf hnutí ANO premiérovi napsal, že změny v policii jsou v kompetenci ministra vnitra Chovance (ČSSD), takže podléhají politické odpovědnosti vládních stran. ANO podle Babiše politickou odpovědnost za reformu odmítá nést.
15:14
Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se večer sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).
15:10
Vedení policejního prezidia, zleva prezident Tomáš Tuhý, uprostřed jeho náměstek Zdeněk Laube, vpravo náměstek Petr Petřík.
15:06
"Nebylo to s nikým odkonzultováno, je to akce policejního prezidenta a dalších lidí z vedení policie, kteří jsou loutkami v rukách pana ministra vnitra a kteří vykonávají jeho vůli," řekl ČTK předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
15:04
Hnutí ANO podle Babiše žádá zrušení zamýšlené reformy policie. Doufá, že vláda kvůli sporu o tuto věc nepadne. Byla by to škoda, řekl předseda ANO.
14:59
Tisková konference skončila zhruba po dvou minutách bez prostoru pro dotazy novinářů. Kromě policejního prezidenta Tuhého se jí zúčastnili jeho náměstci Martin Vondrášek, Zdeněk Laube a Petr Petřík.
14:52
"Vedení policie se důrazně ohrazuje proti pokusům o kriminalizaci reorganizace," řekl Tuhý.
14:47