ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Ve Zlínském kraji by měli s rozvolněním o týden počkat, doporučil Blatný

  • 19
Odcházející ministr zdravotnictví Jan Blatný doporučil, aby bylo ve Zlínském kraji rozvolnění včetně otevření škol a části obchodů vzhledem k pozdějšímu doznívání epidemie koronaviru posunuto o týden oproti zbytku země, tedy k 19. dubnu.

Novinářům Blatný řekl, že o tom informoval hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše. Do 12:00 ministerstvo podle Blatného ještě zváží případný posun termínu ve dvou okresech na severu Čech.

Podle pondělního mimořádného opatření ministerstva bude parametrem, který bude o otevření škol rozhodovat, týdenní počet případů na 100 000 obyvatel. Okres ho musí mít nižší než sedmidenní průměr, vyplývá z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. O možném odkladu otevírání škol na Zlínsku bude ve středu jednat krizový štáb Zlínského kraje.

Blatný řekl, že jeho doporučení se týká všech opatření, která v úterý schválila vláda, tedy například i otevření zoologických zahrad, obchodů s dětským oblečením a obuví, papírnictví, čistíren, prádelen, zámečnictví či farmářských trhů.

Uvedl, že Zlínský kraj bude muset s uvolněním počkat ne proto, že by chyboval, ale kvůli tomu, že do regionu došla epidemie nejpozději.

Holiš potvrdil, že jej o tom Blatný informoval. „Plně to doporučení respektuji,“ uvedl Holiš, který na středeční poledne svolal jednání krajské rady. K jednání by se měli připojit i hygienici a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

 „Má vysvětlit čísla, o která se opírá ministerstvo, rada se poté rozhodne,“ uvedl Holiš, který poté podle svých slov vyhlásí, jaká opatření budou v kraji od pondělí platit. Kromě škol a obchodů jde také o termín otevření zlínské zoologické zahrady.

Ministr Blatný skončil. Je to politické, odborně jsem se snažil, řekl

Podle mapy šíření koronaviru ministerstva zdravotnictví jsou na tom, pokud jde o týdenní počet případů na 100 000 obyvatel, špatně okresy Jihlava, Česká Lípa, Most a Děčín. V kraji, kde žije asi 580 000 lidí, se zatím koronavirem nakazilo 82 998 lidí. 

Koronavirus tedy měl přibližně každý sedmý obyvatel kraje. V úterý přibylo 176 případů nákazy, což je o 367 případů méně než minulé úterý, kdy bylo 543 případů nákazy, nejvíce od poloviny března.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video