O Bémově budoucnosti o víkendu rozhodnou stovky spolustraníků.

O Bémově budoucnosti o víkendu rozhodnou stovky spolustraníků. | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Bém: Nejde o mě, ale o budoucnost jediné autentické pravicové strany

  • 68
Už za pár dní zjistí pražský primátor a dvojka ODS Pavel Bém, jakou má podpora ve straně. "Teď opravdu nejde o mě, ale o budoucnost jediné autentické pravicové strany v zemi, která má před sebou historický úkol: čelit silnému dvojbloku ČSSD a KSČM," řekl v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

"Je možnost, že já osobně prohraji, ale ODS zvolí dobrou cestu, pak se i to dá považovat za výhru," dodal.

Redakce iDNES.cz zvala oba kandidáty na předsedu k předkongresovému duelu. Mirek Topolánek odmítl. "Čtenáře nezajímají vnitrostranické hrátky a vtahovat je do toho uměle není v zájmu ODS ani mém," odpověděl.

Odpovědi pavla béma najdete zde

Už o víkendu se občanští demokraté budou rozhodovat, zda vedení strany svěřit Pavlu Bémovi, nebo zda jej ponechat v rukou Mirka Topolánka. Debakl v krajských a senátních volbách totiž zprvu stranu vyděsil a mnozí požadovali, aby strana změnila své vedení, jinak by riskovala prohru i v dalších volbách.

"Jsme ve vládě, která již ztratila většinu, nemůže dostát svým slibům a jen velmi těžko budeme při každých dalších volbách přesvědčovat voliče o tom, že v nás mohou mít důvěru. Kandiduji, abych nabídl alternativu a tento trend změnil," odpověděl Bém v on-line rozhovoru iDNES.cz.

Stranu přirovnal k lodi, do které teče voda, a slíbil ji zakormidlovat ke konzervativním břehům. "Je to strana, do které jsem investoval obrovské množství času a práce. A já nemám ve zvyku opouštět loď v nesnázích," napsal čtenářům. - čtěte Bém bude kandidovat na předsedu ODS

"Spoléhám, že v můj prospěch bude hrát i pud sebezáchovy stovek a tisíců lidí, kteří v roce 2010 budou obhajovat mandáty v městských zastupitelstvech a budou chtít pokračovat - na rozdíl od vládou obětovaných hejtmanů - v rozdělané práci," vyjádřil Bém určitou naději.

Zmínil také jedno z výbušných témat, které hýbe politickou scénou - Lisabonskou smlouvu. V ní má šanci se vůči současnému šéfovi vymezit, Mirek Topolánek totiž smlouvu schvaluje.

"Já pamatuji Mirka Topolánka jako radikálního odpůrce federalizace Evropy. (...) Vstupem do vlády jako by otočil v některých otázkách o 180 stupňů. Lisabon je jednou z nich a je to přesně ten rozpor slov a činů, který dnes v ODS kritizuji," prohlásil Bém.

Sám je odpůrcem ratifikace Lisabonské smlouvy a na kongresu se bude dokonce snažit prosadit usnesení, které straně zakáže její schválení. - čtěte Bém útočí Lisabonskou smlouvou, ODS ji nesmí ratifikovat

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video