Premiér v demisi Andrej Babiš

Premiér v demisi Andrej Babiš | foto: Yan Renelt, MAFRA

Babiš souhlasí s podmínkou komunistů zdanit církevní restituce

  • 1910
Premiér v demisi Andrej Babiš souhlasí s požadavkem komunistů na zdanění církevních restitucí. „Byly prodražené o 54 miliard a proto už pět let říkám, že je třeba to zdanit," řekl Babiš. Pro komunisty je nyní zdanění církevních restitucí klíčová podmínka podpory jeho nové vlády.

„My s tím souhlasíme dlouhodobě, předpokládám, že ČSSD se k tomu přidá. Není to nové téma, my jsme o tom ani nemluvili v rámci vyjednávání o nějaké podpoře KSČM,“ řekl Babiš.

„Dokonce jsou i poznatky, že se údajně vydává i majetek, který možná neměl být předmětem restitucí,“ tvrdí premiér v demisi. Přídomek v demisi ztratí ve středu, kdy ho prezident Miloš Zeman znovu jmenuje předsedou vlády. Ta může vzniknout, pokud to v referendu schválí členové sociální demokracie. Referendum končí 14. června.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že bod sice není v programovém prohlášení vlády, ale je to pro ně nepřekročitelná podmínka. Ve chvíli, kdy by parlament zákon projednal, ale ANO a sociální demokraté, které mají komunisté tolerovat, ho neschválili, pak by komunisté přestali tolerovat vládnoucí koalici.

„Návrh zákona na zdanění náhrad poslanci ČSSD jednoznačně podpořili v prvním čtení a nechystáme se na tom nic měnit,“ napsal na Twitteru předseda ČSSD Jan Hamáček.

03.června 2018 v 15:03, příspěvek archivován: 04.června 2018 v 11:16

K projednávání církevních restitucí ve Sněmovně: návrh zákona na zdanění náhrad poslanci @CSSD jednoznačně podpořili v prvním čtení a nechystáme se na tom nic měnit.

Babiše se iDNES.cz zeptal, zda vidí problém v tom, že zákon by musela koalice ANO a ČSSD protlačit i v Senátu, přičemž senátoři sociální demokracie jsou odpůrci této koalice. To šéf ANO označil za vnitrostranický boj ČSSD. Fakt je, že veto Senátu může 101 poslanců přehlasovat, přičemž ANO, ČSSD a KSČM mají 108 poslanců.

Spor o zdanění náhrad by skončil u Ústavního soudu

Větší problém pro vládu závisející na komunistech by ovšem bylo, že zdanění církevních restitucí by téměř jistě skončilo u Ústavního soudu a to proto, že podmínky finančních náhrad církvím jsou zakotveny nejen v zákoně, ale také ve smlouvách, které za Českou republiku se zástupci církví uzavřela vláda Petra Nečase.

Proti zdanění náhrad, které dostávají za nevrácený majetek, se důrazně ozvaly církve. Už v březnu církve v dopise poslancům odmítly, aby byly vykreslovány jako protiprávní živly a aby částečné navracení majetku bylo označováno jako „zlodějna“. Zároveň upozornily, že když projde návrh komunistů zdanit náhrady, budou se bránit všemi prostředky.

K tomu, že právníci upozorňují na to, že pokus zdanit restituce by mohl narazit u Ústavního soudu, kam by se téměř jistě některé z církví obrátily, Babiš iDNES.cz odvětil, že pak nerozumí tomu, že to i sociální demokracie měla ještě před minulými volbami jako jeden z hlavních bodů a jeho prosazení vzdala až poté, co vznikla koalice za účasti KDU-ČSL.

„Na přání komunistů jsou ANO i ČSSD připraveny porušit smluvní závazky vůči 16 křesťanským církvím a Židovské náboženské obci. Bez ohledu na to, co si kdo myslí o církevních restitucích, to je opovrhování právem a rozklad právního státu,“ komentoval to na Twitteru šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který byl jako ministr financí u toho, když bývalá pravicová vláda Petra Nečase církevní restituce i finanční náhrady prosadila.

04.června 2018 v 10:47, příspěvek archivován: 04.června 2018 v 11:44

Na přání komunistů jsou ANO i ČSSD připraveny porušit smluvní závazky vůči 16 křesťanským církvím a Židovské náboženské obci. Bez ohledu na to, co si kdo myslí o církevních restitucích, to je opovrhování právem a rozklad právního státu. https://t.co/EKZIZpplpj

Zákon schválený za Nečasovy koaliční vlády počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve během třiceti let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny podle tohoto zákona už od roku 2013.

Stát by podle komunistů, kteří zdanění náhrad církvím navrhli, mohl získat každoročně zpět zhruba 380 milionů z přibližně dvou miliard korun, které církvím posílá. Za celou dobu vyplácení náhrad by šlo asi o jedenáct miliard korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video