Nemáme kam ustupovat, řekl Hamáček. KSČM nebude tolerovat vládu s Pochem

  • 787
Spor o Miroslava Pocheho jako kandidáta ČSSD do vlády na post ministra zahraničí se vyhrotil. Krajní variantou podle šéfa ČSSD Jana Hamáčka je, že menšinová vláda s ANO nevznikne. „Nejsme na koňském trhu, nemáme kam ustupovat,“ řekl v debatě na Primě. Naopak komunisté nebudou vládu tolerovat bude-li v ní Poche, prohlásil šéf KSČM Vojtěch Filip.

Premiér Andrej Babiš míří za prezidentem Milošem Zemanem do Lán s návrhy ANO a ČSSD do vlády, nechce v ní však jako ministra zahraničí europoslance za sociální demokracii Pocheho.

A to právě kvůli výhradám komunistům i prezidenta. Zeman tak podle Babiše neuslyší jeho návrh na složení vlády, ale personální nominace stran.

Hamáček: Pochopil bych výhrady, kdyby Poche vozil migranty

„Já bych pochopil výhrady, kdyby měl Miroslav Poche gumový člun a vozil migranty do Evropy. Nikdo mu také nemůže dávat nálepky, že je protiizraelský,“ řekl Hamáček v nedělní debatě na Primě. Připustil, že situace se může vyhradit tak, že v krajním případě ani koaliční vláda nevznikne.

„Nebudu navrhovat vládu, budu informovat prezidenta, jaké jsou nominace,“ uvedl Babiš po sobotní schůzce s lídrem ČSSD Janem Hamáčkem.

Babiš chce říci Zemanovi, že ČSSD neustoupila z nominace Pocheho na post ministra zahraničí, ale on sám ho jako nového ministra navrhnout nehodlá, protože ho odmítají komunisté i Zeman. „Bylo by lepší, kdyby kandidaturu zvážil a nelpěl na funkci,“ řekl Babiš. Poche s ničím takovým nepočítá. Znovu to zopakoval v neděli.

„Miroslav Poche nezaručuje nezávislou zahraniční politiku Českou republiku, jak si představujeme. Jeho hlasování o kvótách je pro naše členy absolutně nepřijatelné,“ řekl šéf komunistů Vojtěch Filip po pátečním jednání výkonného výboru KSČM. Zeman vyčítá Pochemu údajný vstřícný přístup k migraci.

Filip: Bude-li ve vládě Poche, KSČM ji nebude tolerovat

Filip v neděli v Otázkách Václava Moravce v ČT řekl, že kdyby Poche ve vládě usedl, komunisté by ji netolerovali. Hamáček to podle něj slyšel už před referendem ČSSD a podle Filipa jsou na to i svědci - předseda ANO Andrej Babiš a šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Podle předsedy komunistů je Poche nedůvěryhodný člověk.

„Na žádném jednání to nezaznělo,“ ohradil se proti slovům předsedy komunistů Hamáček s tím, že nevěří vlastním uším. „Vojtěch Filip mi nikdy neřekl, že KSČM nepodpoří vládu, pokud v ní bude Miroslav Poche,“ odmítl tvrzení šéfa KSČM. „Nejsem lhář, říkám věci, tak jak jsou,“ ohradil se Filip proti Hamáčkovi.

Filipově verzi odpovídá, co řekl Babiš po schůzce s Hamáčkem

To, o čem mluvil Filip, zmínil i Babiš už v sobotu po setkání s Hamáčkem v Průhonicích.  „Pan Hamáček ví, pan Filip byl u toho, že jsme tenhle problém řešili opakovaně. Pokud vím, tak pan Hamáček s panem prezidentem o tom mluvili taky opakovaně, já jsem o tom mluvil, pan Filip o tom mluvil,“ řekl v Průhonicích Babiš.

„Po útoku Vojtěcha Filipa jsem ještě nemluvil s Janem Hamáčkem. Nevěřím, že by kvůli mému názoru z roku 2015 měla padnout vláda,“ reagoval Poche na výtky komunistů v další části pořadu Otázek Václava Moravce. Dodal, že podle něj se odpor vůči němu objevil náhle: „V pátek ráno mě Babiš požádal o zaslání standardizovaného životopisu, aby mohl být prezentovaný prezidentovi. Nevím, co se stalo mezi pátečním ránem a sobotní nocí.“

Hamáček nepřestává doufat, že se spor uzavře smírem. „Stál bych o to, aby si to pánové vysvětlili. Snažím se, aby se všichni naši kandidáti sešli s prezidentem. Jsem přesvědčený, že by pak výhrady padly,“ řekl Hamáček.

16. června 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video