Kandidátka na ministryni práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD | foto: ČSSD

Je to nejdůležitější resort, řekl Babiš po schůzce s Maláčovou, ta se skryla

  • 89
Budoucí ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou z ČSSD si pozval v pondělí do Hrzánského paláce premiér Andrej Babiš. Při příjezdu se Maláčová novinářům vyhnula, nechce se k ničemu vyjadřovat před setkáním s prezidentem Milošem Zemanem. A ochranka ji dokázala dostat i z paláce, aniž ji fotoreportéři zachytili.

„Resort práce a sociálních věcí já považuji za nejdůležitější,“ řekl po zhruba hodinové schůzce Babiš, zatímco Maláčová odjížděla pryč. „Když se podíváme na rozpočet 2019, tak je to 613 miliard a to je z celkových výdajů státního rozpočtu na příští rok 43,7 procenta,“ řekl Babiš.

„Paní ředitelka pracuje na ministerstvu tři roky, ale určitě v problematice je znalá,“ hodnotí premiér výběr sociální demokracie do vlády. „Mluvila o dětských skupinách, o mikrojeslích, myslím, že problematiku zná,“ uvedl premiér.

Má pohlídat, aby nebyly zneužívání dávky, i dotace neziskovkám

Ještě než se půjde představit prezidentovi Zemanovi, už Maláčová zná od premiéra některé úkoly, které před ní jsou: boj proti zneužívání dávek a také prověření dotací pro neziskové organizace.

„Hlavně dva resorty, ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo školství, mají v tomto velké rezervy,“ řekl Babiš už po sobotním jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

„Já jsem požádal pana prezidenta, aby paní Maláčové zdůraznil ty věci, které máme řešit v rámci ministerstva práce a sociálních věcí. A to je samozřejmě zneužívání a obchod s chudobou. Tam teče 14 miliard a to je samozřejmě nepřijatelné a je potřeba to řešit. Jsou tady lidé, kteří mohou jít do práce a nechtějí pracovat,“ uvedl premiér.

Zeman Maláčovou přijme v úterý odpoledne a 30. července ji - netypicky na zámku v Lánech - jmenuje členkou vlády. Maláčová, která byla dosud ředitelkou odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na ministerstvu práce a sociálních věcí, ve vládě nahradí Petra Krčála. Krčál odstoupil, protože vyšlo najevo, že opsal svou bakalářskou práci na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Maláčová je členkou správní rady Česko-německého fondu budoucnosti a místopředsedkyní spolku Oranžový klub, který prosazuje spravedlivé zastoupení žen ve veřejném životě. A usiluje stejně jako sociální demokracie o přijetí zákona o zálohovaném výživném pro rodiče samoživitele, jimž bývalý partner nepřispívá na dítě, a o přijetí zákona o sociálním bydlení.

17. července 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video