Babiš: Bez očkování by covid dostal Zemana na JIP, trhy žádal zavřít Vojtěch

  • 446
Očkování proti covidu ochránilo prezidenta Miloše Zemana před těžkým průběhem nemoci, je přesvědčen premiér v demisi Andrej Babiš. „Kdyby se prezident Zeman nenaočkoval v jeho věku, tak by ležel někde na jipce a bojoval o život, tak to je," řekl Babiš ve svém Čau lidi. Dalším důkazem, jak funguje očkování, je podle premiéra ministr zdravotnictví.

„Má lehký průběh, protože je očkovaný,“ uvedl předseda vlády. Vojtěch je kvůli pozitivnímu PCR testu na covid, protože se v pátek necítil dobře, je nyní v izolacia a pracuje z domova.

Právě Vojtěchovo ministerstvo zdravotnictví a jeho postoj může podle předsedy vlády za to, že vláda od pátečních 18 hodin zakázala adventní a vánoční trhy. „Většina vlády neměla moc chuť vánoční trhy zavřít, trvalo na tom ale ministerstvo zdravotnictví “ řekl Babiš ve svém pořadu Čau, lidi.

Argumentem pro zákaz adventních a vánočních trhů bylo, že tam je velké riziko šíření covidu, protože je tam velká koncentrace lidí a zároveň se na trzích konzumuje jídlo a pití. „Chápu, že lidi jsou naštvaní. Nás to mrzí.
Zkuste pochopit, že tu je velké riziko. Ministr zdravotnictví na tom trval,“ prohlásil předseda vlády.

Z podobného důvodu vláda nařídila, že lidé nesmí konzumovat jídlo a pití ve food courtech ve velkých nákupních centrech, ale mohou si pouze odnést jídlo a pití s sebou.

Babiš se také vyjádřil k nové mutaci covidu, které se říká omikron a která se šíří z jihu Afriky. „Ví se o tom, že se šíří se 500krát rychleji, než jsme byli zvyklí. Neví se, jestli na to funguje očkování, nebo ne,“ uvedl Babiš. Vybídl proto znovu lidi, aby omezovali své sociální kontakty.

Světová zdravotnická organizace v neděli večer uvedla, že zatím není jasné, zda omikron je ve srovnání s jinými variantami viru SARS-CoV-2 nakažlivější nebo způsobuje závažnější onemocnění. Vyzvala, aby proto „hranice zůstaly otevřené“. Uzavírání hranic a rušení leteckého spojení s jeho zemí kritizoval také jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video