2000 lidí uvnitř a 5000 venku. Od července se rozvolní kultura, řekl Babiš

  • 291
Od prvního července by se měl zvýšit maximální počet účastníků kulturních akcí, řekl ve svém pořadu Čau, lidi premiér Andrej Babiš. Venku by mohlo být až 5 tisíc osob, vevnitř až dva tisíce. Lidé by však museli dodržovat určitá opatření, dodal. Aktuálně smí být na venkovních akcích do 2 tisíc lidí, vevnitř maximálně tisíc.

Rada vlády pro zdravotní rizika a kabinet podle Babiše bude také v pondělí řešit nošení roušek ve školách.

Aktuálně od úterý 8. června platí, že na kulturních akcích může být 1000 lidí uvnitř a 2000 venku. Podmínky testování se v kultuře sjednotily s restauracemi a na kulturních akcích je možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti. Stále platí, že je možné naplnit jen polovinu hlediště venku i uvnitř.

Od pondělí 14. června ale bude kapacita venku už bez omezení, pro vnitřní sály stále budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity. Uvnitř budou moci i nadále být jen usazení diváci, venku bude možné prodávat i lístky na stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční. Stále bude pro návštěvníky platit nutnost mít zakryté dýchací cesty.

Co se týče roušek ve škol, žáci a učitelé je při výuce aktuálně nemusí nosit ve většině krajů, výjimkou jsou Jihočeský, Zlínský a Liberecký kraj. Povinnost mít zakrytý nos a ústa zůstala pro přestávky a společné prostory škol.

Premiér se ve svém pořadu věnoval také očkování. „Může se stát, že přijde na podzim vlna. Ale pokud nepřijde nová mutace, na kterou by neplatila, je to skutečně jediné řešení,“ řekl.

Připomněl, že 50 procent dospělé populace nad 16 let je již naočkováno jednou dávkou vakcíny. Komentoval i to, že se někteří lidé nechtějí nechat doočkovat vakcínou AstraZeneca. Vyzval tyto lidi, aby se doočkovat nechali.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video