Autor reportáže o ´termitech´ opouští ČT

  • 74
Petr Hanousek, autor ironické reportáže, která před čtrnácti dny pobouřila tuzemské politiky, protože je srovnávala s termity, se rozhodl odejít z České televize. Vadí mu, že se vedení televize za reportáž nepostavilo. Poslanci hrozili, že televizi nezvýší koncesionářské poplatky.

"Nechci pracovat v instituci, kterou budou nepřímo řídit politici," říká Hanousek, který v ČT pracoval šest let.  "Ať politici řeknou, že ČT je parlamentní televize, a dosadí si do ní politruka, který bude rozhodovat, co se smí vysílat."

Jeho "slavná" reportáž z pořadu Fakta připodobnila české zákonodárce k termitům - agresivnímu bezobratlému hmyzu, který si buduje svá rozsáhlá sídla a živí se výhradně klapáním ústy.

Politiků se taková nadsázka dotkla a v kuloárech začali naznačovat, že by ČT mohla být za reportáž potrestána - třeba tím, že jí sněmovna neschválí vládou navržené vyšší koncesionářské poplatky, o nichž bude parlament v zimě rozhodovat.

Hanouska však víc než reakce politiků zklamal postoj vedení televize. Její generální ředitel Jiří Janeček totiž prohlásil, že Hanouskova reportáž "dramaturgicky" do reportážního pořadu Fakta nepatřila.

"Já bych to říkal vždycky," odmítá Janeček názor, že se za reportáž nepostavil kvůli obavám z reakcí politiků. "A to, jestli se poplatky zvýší, nezáleží na jedné reportáži," dodal.

Hanousek to vidí jinak. Minulý týden v MF DNES svého generálního ředitele kritizoval za "politikaření", kterým nutí "k vazalskému postoji i své novináře". "Po tom komentáři jsem řekl: když chce někdo takhle kritizovat své nadřízené, měl by nejspíš dát výpověď,"míní ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.

"Nebudu proto Hanouska přemlouvat, aby výpověď stáhl. Za tu reportáž jsem ho nekritizoval, odvedl dobrou práci a to, že do Fakt nepatřila, není jeho problém," dodal.

"Pochopil jsem, že ČT je nenormální instituce," říká Petr Hanousek. "Půlka lidí mě tu plácala po rameni, druhá vyčítala, že jsem televizi připravil o vyšší poplatky. Vzhledem k nervům nadřízených jsem se radši rozhodl odejít." 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video