Audit modernizace a přístrojového vybavení centra komplexní onkologické péče FN...

Audit modernizace a přístrojového vybavení centra komplexní onkologické péče FN Motol | foto: koláž iDNES.cz

Nákup v Motole byl podle auditu předražený. Šéf nemocnice hrozí žalobou

  • 72
Nesrovnalosti za 9,3 milionu korun našli auditoři Ministerstva financí v srpnu ve Fakultní nemocnici Motol. Ta s jejich závěry nesouhlasí a chystá žalobu. Auditoři navštívili celkem 28 nemocnic a ministerstvo jim nařídilo vrátit Bruselu nejméně 138 milionů korun.

Audit v Motole se týkal obnovy přístrojů na onkologické klinice. Týkal se vynaložených evropských peněz v období od 1. dubna do 31. prosince 2009.

Osmistránková zpráva z auditu, kterou má iDNES.cz k dispozici, uvádí, že nemocnice udělala dvě závažné chyby. Nesrovnalosti dosahují částky 9,3 milionu. Nemocnici proto hrozí, že tyto peníze čerpané z fondů EU bude Bruselu vracet.

Jednou z chyb je, že nemocnice nedostatečně popsala dvě kritéria zakázky. Druhou pak to, že podle auditorů nakoupila novou magnetickou rezonanci o 30 procent dráž, než by měla.

„Cena obvyklá v místě a čase byla stanovena auditorským týmem na základě expertního posouzení (...) v celkové výši 23 897 692 Kč. Skutečná cena dle kupní smlouvy (...) za výše uvedený přístroj byla ve výši 33 897 692 Kč včetně DPH,“ píše se v návrhu auditní zprávy z Motola.

Podle auditorů se pochybení týkalo nákupu přístroje MR Skener 1,5T Magnetom Avanto. Jeho výrobcem je Siemens, nemocnici jej dodala firma Amedis, s. r. o., která byla založena v roce 1993 a zdravotnickým zařízením dodává přístrojovou a laboratorní techniku.

„Nemocnicím přístroje postupujeme dál za nákupní cenu. Pamatuji si, že jsme rezonanci dodávali v jednom balíku s urychlovačem. Co se týká ohodnocení poměru cena a výkon, tak bych se komentáře zdržel. Nejsem na to odborník. Objednáváme to, co si zákazník vybere,“ řekl iDNES.cz majitel firmy Amedis Julius Prüger.

Firma Amedis

Amedis patří v Česku mezi přední zprostředkovatele přístrojů pro vyšetřování onkologických pacientů. Deník MF DNES před třemi lety upozornil, že právě tato firma dostala zakázky v Motole za 229 milionů korun, přičemž do čtyř z pěti soutěží se přihlásila úplně sama.

Za chyby v zakázkách, z nichž některé vysoutěžila firma Amedis, dostala od antimonopolního úřadu loni v červnu dvoumilionovou pokutu Nemocnice Na Bulovce.

Motol chystá žalobu

„Auditoři udělali chyby. První je, že jsme rezonanci nekoupili za 33, ale za 31 milionů. Jenže protože auditoři nerozeznají rezonanci od CT, tak nebyli schopni rozeznat, co je ještě magnetická rezonance a co už je třeba myčka a podobné věci, která k ní vůbec nepatří. Druhou výtkou je, že naše magnetická rezonance zobrazuje tkáň v pohybu a to je něco jiného než základní rezonance, která dělá statické vzorky. Taková jde sehnat za 24 milionů,“ namítá ředitel Motola Miloslav Ludvík.

„Třetí námitkou je, že auditoři nás porovnávali se zařízeními v Ústí nad Orlicí, Homolkou, Všeobecnou fakultní nemocnicí a soukromým zařízením na pražském Chodově. Jenže Ústí ani Chodov nemá onkologická centra, takže jim stačí jednodušší vybavení, Homolka podle auditorů nakoupila přístroj za 19 milionů, ale my jsme zjistili z databáze zakázek, že tato částka šla jen na stavební přípravu pro přístroj,“ dodal Ludvík.

Podle něj je nejpodstatnější námitkou, že nemocnici přišla jen jedna nabídka, ale podle tehdy platného zákona ji musela nemocnice akceptovat a smlouvu uzavřít, protože nabídka vyhovovala zadání. „Právě proto, že jedinou nabídku podal Amedis, jsme přístroj nekupovali přímo od výrobce. Navíc tenkrát všechny nemocnice využívaly komplementátory, protože se nakupovalo více přístrojů. Třeba Motol měl balík 80 milionů a kupoval, tuším, patnáct přístrojů. A my jsme věděli, že když je nebudeme mít do určité doby vysoutěžené, tak peníze z výzvy (tj. z operačního programu EU) budeme muset vracet. Stačilo by včas nevysoutěžit jeden a celá věc by tím padla,“ uvedl Ludvík na otázku, proč nemocnice nakupovala rezonanci přes prostředníka. Zpětně se totiž ukazuje, že právě u prostředníků se ceny uměle navyšovaly. Ukazuje to například vyšetřování kauzy Homolka nebo zakázek ve Středočeském kraji za hejtmana Davida Ratha.

Fakultní nemocnice Motol na přelomu září a října Ministerstvu financí odeslala k srpnovému návrhu auditní zprávy své připomínky. Nyní čeká, až je resort vyhodnotí. Pokud od vracení peněz neustoupí, Motol se obrátí na soud. „Máme už připraven materiál, ve kterém jsme si porovnali ceny nakoupených magnetických rezonancí ve stejné době a Motol z ní vychází nejlevněji,“ říká Ludvík.

Ministerstvo zatím mlčí

Ministerstvo financí nechce námitky komentovat. Audit podle něj stále není ukončen a zprávu má Evropská komise dostat až v půlce prosince.

„V průběhu kontraindikatorního řízení se auditní orgán nemůže vyjadřovat k nedokončeným výstupům. Audit koordinujeme s Evropskou komisí, která postupuje obdobně,“ uvedl mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že audit stále probíhá, a proto celou věc nebude blíže komentovat. Ministr Andrej Babiš tvrdí, že o celé věci není informován, jeho první náměstek Lukáš Wagenknecht iDNES.cz dříve řekl, že výše sankcí není konečná, neboť úřad bude vyhodnocovat připomínky nemocnic a sankce mohou podle něj doznat „výrazných změn“.

Ministerstvo tvrdí, že postupovalo podle všech zásad tak, aby byl audit objektivní. Brusel už dříve odmítl námitky ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a některých ředitelů dotčených nemocnic, že jsou audity vedeny účelově (vyjádření mluvčí Evropské komise najdete zde).

Kontrola 28 nemocnic, sankce dosahují desítek milionů korun

Motol je jednou z 28 nemocnic, které auditoři Ministerstva financí letos prověřovali. Audit si vyžádala Evropská komise. Kontrol se konalo celkem 35.

Další audity

Podle informací iDNES.cz nejsou audity v nemocnicích poslední. Ministerstvo financí se hodlá zaměřit i na další resorty a instituce, které čerpaly evropské peníze. Audity tak nejspíš čekají kraje nebo Ministerstvo vnitra. Nikdo to ovšem zatím nechce potvrdit nahlas. „O auditech nejsem informován a ani podle zákona být nemůžu,“ odvětil před časem ministr financí Andrej Babiš na otázky, které se týkaly případných kontrol na Ministerstvu vnitra. Vnitro o tom, že by se Babišovi auditoři chystali právě k němu, informaci nemá.

Mluvčí Ministerstva financí (MF) Radek Ležatka napsal iDNES.cz už dříve k dotazům na další možné audity toto: „Probíhajícím či plánovaným auditům není možné cokoliv sdělovat. Nicméně auditní orgán MF finalizuje v těchto dnech audity operací u všech operačních programů a současně postupně zahajuje audity systému u všech operačních programů, které musí být pro účel zpracování Výroční kontrolní zprávy ukončeny do konce tohoto roku. Jedná se o standardní činnost auditního orgánu, kterou realizuje v souladu s nařízení Rady.“

Redakce iDNES.cz získala informace o 18 závěrech kontrol. Z nich vyplývá, že by nemocnice měly ministerstvu a Evropské komisi vracet 138 milionů korun.

Chyby auditoři nenašli například v Karlovarské krajské nemocnici, Fakultní nemocnici (FN) Brno a FN Olomouc. Také pražský IKEM uvedl, že žádné sankce mu ministerstvo neudělilo.

Nejvyšší sankce hrozí FN Hradec Králové, která by měla vracet 55,5 milionu. Naopak jednu z nejnižších sankcí dostala Městská nemocnice Ostrava, u níž Ministerstvo financí navrhuje vrácení 30 265 korun za „nepřiměřené stanovení technickiých kvalifikančních předpokladů“ a za „nesprávné nastavení hodnoty referenční zakázky“.

Auditoři při kontrolách zjistili například i to, že si nemocnice koupila jiný přístroj, než jaký poptávala v soutěži. To se týkalo svaté Anny v Brně. „Změna dodaného plnění oproti nabídce. Dodání 3T Discovery místo původní 1,5T MR,“ uvedli kontroloři. Oba přístroje jsou magnetické rezonance.

Kromě Motola auditoři předestírají předraženost přístrojů také u Krajské nemocnice Liberec (pochybení za 14,1 milionu), FN Hradec Králové, Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno (pochybení za 2,5 milionu).

Chyby za 25,2 milionu korun našli auditoři také ve FN Ostrava, kterou v té době vedl současný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Podle auditorů nemocnice „nehospodárně vynaložila finanční prostředky, v oznámení o veřejné zakázce nestanovila minimální úroveň požadavků na předpoklady a nevyloučila uchazeče pro nesplnění zadávacích podmínek“.

Němeček už dříve MF DNES řekl, že nařčení z předražování odmítá. „Nákupy byly opakovaně kontrolované Ministerstvem pro místní rozvoj, finančním úřadem i Nejvyšším kontrolním úřadem,“ uvedl politik. Podle něj se potvrdila nejvýš drobná pochybení. Férovou cenu přístrojů podle něj potvrzují i nezávislé posudky, jež si nemocnice nechala zpracovat.

Čtete rádi iDNES.cz? Podpořte nás svým hlasem v anketě Křišťálová lupa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video