Atentátník z centra Prahy měl dva granáty

  • 4
Atentátník, který minulou neděli hodil v pražské ulici Na Příkopě, přeplněné lidmi, granát na džíp Assafa Abutbula, měl v záloze ještě jeden granát. Pokud by ho použil, nemuselo vyřizování účtů mezi izraelskými rodinnými klany skončit "jen" u osmnácti zraněných turistů.

Existenci druhého granátu dokazuje podle náměstka policejního prezidenta Jaroslava Macháněho i to, že najatý vrah se pustil do pronásledování ujíždějícího džípu.

"První pokus hodit granát oknem do vozidla mu nevyšel. Odjištěnou výbušninu proto kopl pod vozidlo v naději, že ho vyhodí do povětří. A když se džíp přesto snažil uniknout, ten chlap se za ním rozběhl. Všechno zatím dokazuje, že chtěl znovu hodit granát. Zjišťujeme, proč to neudělal. Víc sdělit nemohu," říká Macháně, pod nějž spadá policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Náměstek tvrdí, že je stále šance nájemného vraha zatknout - ať již v Česku, či ve spolupráci s jinými zeměmi v zahraničí. Macháně nesouhlasí s námitkou, že policie rodinu Abutbulů již dva roky (tehdy byl na stejném místě v ulici Na Příkopě zastřelen otec Assafa Felix) bez efektu sleduje.

"Právě při pečlivém monitorování rodiny Abutbulů vznikl velmi zajímavý seznam lidí, kteří mají v cizině či v Česku leccos na svědomí. Do jednoho jsme je vypověděli, takže už nemohou ohrožovat české občany. Tomu říkáte nicnedělání?"

Informace izraelské policie podle Macháněho potvrdily, že rodinný klan Abutbulů a ten konkurenční Abergilů "figurují v Izraeli v různých pochybných obchodech". Nicméně Abutbulové mají v Česku čistý rejstřík a zatím jsou v roli pronásledovaných obětí. "Nemáme proto důvod proti nim zasahovat," vysvětluje Macháně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video