Vizualizace návrhu Národní knihovny Jana Kaplického, která rozproudila velkou diskusi.

Vizualizace návrhu Národní knihovny Jana Kaplického, která rozproudila velkou diskusi. | foto: futuresystems

Ať Kongresové centrum ustoupí chobotnici, navrhuje šéf knihovny

  • 39
Vlastimilu Ježkovi se příliš nezamlouvá nápad přestěhovat Národní knihovnu, jíž šéfuje, do rekonstruovaného Kongresového centra. S myšlenkou přišel ředitel Národní galerie Milan Knížák. Podle Ježka není budova pro knihovnu vhodná. "Pro nás zůstává návrhem číslo jedna Kaplického chobotnice," říká.

Milan Knížák v nedělní Partii přiznal, že využít Kongresové centrum pro knihovnu je původně nápad jeho syna. "Zdá se mi však geniální. Za tytéž peníze, které město plánovalo investovat do stavby nové knihovny, by vyřešilo více problémů. Stavba by přestala hyzdit město a objekt by našel smysluplné využití," vysvětluje Knížák.

Nápad zaujal i primátora Prahy Pavla Béma. "Je to podle mě myšlenka přinejmenším k úvaze. Tento týden se s panem Knížákem sejdu a pohovoříme si o tom," uvedl v nedělní Partii primátor. - čtěte Bém zvažuje Knížákův nápad přestavět "Pakul" na knihovnu

Méně optimismu má ředitel Národní knihovny. "Nápad, který je před seriózním projednáním určen médiím, mě nutí k obezřetnosti," říká Vlastimil Ježek.

Ten si myslí, že objekt sám o sobě je velice problematický. "Kongresové centrum má v tuto chvíli dluhy 1,5 miliardy korun. Před samotnou rekonstrukcí by se musel oddlužit," upozorňuje Ježek.

Upozornil, že před zasedáním mezinárodního měnového fondu byla budova přestavěna a uzpůsobena kongresovým akcím. "Pro knihovnu to jsou naprosto nevyhovující prostory. Navíc se jedná o budovu z betonu. Rekonstrukce by určitě stála mnohem víc než stavba nové knihovny," dodává Ježek.

Knihovna se Kaplického návrhu zatím ještě nevzdává. "Pokud by ve hře byla varianta, že se centrum zbourá a na jeho místě vyroste knihovna, souhlasil bych. Je to krásné místo a v dosahu metra," připouští Ježek.

S tím, že je potřeba objekt přestavět, souhlasí i Milan Knížák. Zatím však neví, jak by měl vypadat. "Rozhodně bych ovšem na tuto budovu nerouboval chobotnici," říká.

Vše Národní knihovně


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video