Armádě někdo ukradl 40 granátů

  • 17
Boletice - Armáda přišla o čtyřicet granátů, které kdosi ukradl ze zabezpečeného muničního skladu v Boleticích. Policie tvrdí, že jde o krádež. Armáda zatím říká, že může jít i o administrativní nepořádek. "Obojí je samozřejmě špatně," říká náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Z přísně střeženého muničního skladu ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice kdosi ukradl dvě bedny plné obranných ručních granátů. Na to, že vojákům chybí čtyřicet obranných granátů F1, se přišlo v polovině týdne při rutinní kontrole evidencí munice. Policie tvrdí, že šlo o krádež.

"Z dosavadního průběhu vyšetřování je zatím zřejmé, že granáty byly odcizeny z řádně zajištěného a zapečetěného muničního skladu," říká jihočeský policejní mluvčí Dušan Klícha.

Armáda však striktní slova o krádeži zatím zpochybňuje: možná jde jen o nepořádek. "V tuto chvíli nemůžeme jednoznačně říct, jestli je někdo ukradl, nebo jde o administrativní chybu. Například, že se nezaevidovalo, že už byly při výcviku použity," uvedl Vladimír Lukovský z generálního štábu.

Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý přiznává, že ani jedna varianta není pro armádu lichotivá. "Nehodláme nic tajit. I kdyby to byla nesrovnalost v evidenci, považuji to za něco, co nejde přejít s úsměvem," prohlásil Šedivý.

Ruční granáty F1 mají střepinový účinek, což v praxi znamená, že mohou smrtelně zranit až do dvou set metrů. "Není to žádná sranda. Tyto granáty se navíc dají použít, a často se tak děje, k výrobě výbušných nástražných systémů. Čtyřicet takových granátů by dokázalo najednou složit menší domek. Jsou navíc vysoce nebezpečné i při neopatrné manipulaci, explodují do čtyř sekund," uvedl policejní expert na výbušniny.

Policie zatím případ vyšetřuje jako trestný činu krádeže a nedovoleného ozbrojování, za což hrozí až pětileté vězení. Boletický případ přitom není jediný. Letos v červnu policie zatkla správce rožmitálského vojenského muničního skladu pro podezření, že ukradl a rozprodal 135 ostrých granátů a nábojů. Náčelník vojenské policie Josef Bečvář tehdy uvedl, že skladník se ke krádežím přiznal.

"Problém je právě v tom, že praporčík kradl granáty poměrně dlouho v několika vlnách. Sklad mu prověřilo několik kontrol a nic nezjistily," řekl Bečvář.

Policie tehdy vyšetřovala i podezření, že právě jedním z ukradených granátů byla velmi vážně zraněna na Rožmitálsku pracovnice benzinové pumpy. Pachatel, který ji na pumpě přepadl, totiž po ženě granát hodil. Lékaři ji pak museli mimo jiné vyoperovat z těla množství střepin.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video