BH

Tady kdosi plácá cosi o důchodech, jak by ty peníze měly jít na důchody a ne na obranu..

Já v důchodu sem, nestěžuji si a zažil jsem russkou okupaci naplno.

Z mého pohledu tedy je to dobře, bránit se musíme, jiínak to odnesou zase naši potomci..

Foto

Protože prý čelíme aktuální bezpečnostní hrozbě, tak jsme uzavřeli kontrakt za F-35 s dodáním okolo roku 2035 (buhví jestli). Chápu, že F-35 je platforma, ale nikde jsem ani náznakem nečetl, jaké další zbraně k tomu dokoupíme, aby to bylo efektivní. Ale podle výrobce budou F-35 ještě technologicky ok v roce 2070. Dokážete si představit někoho v roce 1900, jak vám říká, že jeho letadla budou technologicky ok ještě v roce 1970 (první vzlet F-35 2000)?

LW

Už dnes je potřeba objednat letoun, abychom mohli na počátku 30. let začít s jeho používáním. Vidíte, takové F-16 už mají za sebou půl století a stále se provozují, někteří je dokonce ještě nakupují.

HH

A už to leze, jak z chlupaté deky. Je jasné, že to bude stát miliardy. Vždyť každá F-35 musí být pod střechou a ne ledajakou.

LW

Však s těmito náklady se také počítalo. Jinak i současné letouny Gripen stojí obvykle pod střechou

JP

my na to máme přeci - co je to 10 mld na infrastrukturu versus nula, kdybychom si nechali Gripeny. Stejně to lítá jen na přehlídky. a pak za 10 let vytopíme 300 mld a na to vezmeme tak, že zrušíme důchody úplně a zvedneme daně. Toje představa této nekompetentní vlády

LW

Však letouny Gripen budeme používat až do roku 2035, kdy je po 30 letech ve službě a vyčerpání jejich technické životnosti vyřadíme. Letouny F-35 se pořizují pro to, aby bylo s čím létat i po vyřazení letounů Gripen.

Když už zmiňujete ty přehlídky, tak je to ideální varianta, kdy se vojenská technika používá pouze na cvičeních a přehlídkách. Jakákoliv jiná varianta je horší.

JK

Projektovat vojenský objekt a pak si to nechat schválit od cizího státu... To je panečku samostatnost.

JP

Kéž bychom tyto peníze investovali do vývoje vlastních dronů, které by mohli kooperovat v rámci NATO na stejné platformě spolu s F35 z okolních států. Aneb jak promrhat příležitost pro naše firmy a vyhodit peníze za technologii, kterou za 5 let vystřídá další generace stíhaček. Bohužel paní Černochová ztratila veškerou soudnost, nakupujeme je v nejhorší možné době, při největší poptávce.

LW

Co přesně myslíte tím "vyhodit peníze za technologii, kterou za 5 let vystřídá další generace stíhaček"? Pokud jde o to "nakupujeme v nejhorší možné době", tak vzhledem k tomu, že nás tlačí čas s dožívajícími letouny Gripen, moc na výběr nemáme. Vy byste nákup odložil a připravil nás tak o letectvo po roce 2035?

GK

Jo kdysi bejvavalo takovych vojenskych letist na uzemi byvaleho Ceskoslovenska o kterych se dnes mladym ani nezda A to neberu ty rusky co tu taky byly. Kdo tenkrat v sedmdesatych letech slouzil v 10 letecky tak bude vedet. Kde tenkrat na to soudruzi brali aniz by se stat utaspel v bilionovych dluzich je dodnes zahadou.

MS

Tehdy jsme se po boku SSSR připravovali na útočnou válku. Peníze brali s jiných oblastí, velké výdaje na armádu byl hlavní důvod ekonomického kolapsu ČSSR.

Jo na zabijeni penize vzdy jsou, ale na duchody ne. Doufam ze dalsi vlada to zas zmeni.

MS

Takže budeme dávat veškeré peníze důchodcům?

JM

J70a64n 31M65a18r92e91k

14. 5. 2024 10:44

Na co zase budeme vyhazovat peníze za projektovou dokumentaci. Stačí snad okopnout tu co mají někde jinde kde mají F-35. Klasika na ministerstvu. Nikdo s tím nemá zkušenost v Česku přesto se do toho pustí jen aby se peníze hrnuly.

MS

A bude na tom letišti socha naší úžasně paní ministrně obrany? A prosil bych v nadživotní velikosti. Ušetřilo by se na prostředky na plašení ptactva.

PJ

Postav si sochu svého idolu Putina v nadživotní velikosti 155 cm a ministryni nech na pokoji.