CV90 je výkonný bojový vůz pěchoty. Sedmdesátikilometrová rychlost na...

CV90 je výkonný bojový vůz pěchoty. Sedmdesátikilometrová rychlost na zpevněných plochách, vysoká manévrovatelnost, ale také dostatečná balistická ochrana z tohoto stroje dělají právem obávaného protivníka na bojišti. | foto: Michal Voska, iDNES.cz

Armády nakupují spolu, ale nakonec jiné vozy. České CV90 se od slovenských liší

  • 34
Česká republika od Švédska koupí 246 obrněnců CV90 včetně 29 dílenských vozidel, náhradních dílů a dalšího příslušenství celkem za přibližně 59,7 miliard korun včetně DPH. I přes společný nákup se Slovenskem budou vozidla pěchoty rozdílná, zejména pak použitím kanónu. Tím ale rozdíly nekončí.

„Hlavní rozdíl je v ráži automatického kanonu. Naše PBVP (pásová bojová vozidla pěchoty, pozn. redakce) budou mít ráži 30 mm, slovenské ráži 35 mm. Při jednáních s dodavatelem jsme technické parametry konkretizovali a v maximální možné míře sladili s dalšími odběrateli, včetně Slovenska, k dosažení nejvyšší míry unifikace a efektivity,“ říká Simona Cigánková z ministerstva obrany.

Armáda přezbrojí na švédské obrněnce CV90 a začne jednat o nových leopardech

Primárním požadavkem bylo podle Cigánkové zachování, případně zlepšení požadovaných schopností vozidel. Dílčí rozdíly jsou například v oblasti spojení, výbavy a u dílčích modifikací. „To je dáno národními požadavky států,“ dodává.

Specifikace poptávaných vozidel se z hlediska požadovaných schopností podle zástupců obrany nezměnila. Některé technické parametry byly oproti původním požadavkům částečně aktualizovány, zejména v oblasti C4ISTAR (velení, řízení, zpracování dat a mimo jiné i průzkum, pozn. redakce) kvůli technologickému vývoji.

Vozidla CV90 byla navržena speciálně pro podmínky subpolárního podnebí a proto se vyznačují velice dobrou mobilitou ve sněhu a v podmáčeném terénu. Poradí si ale i v písečném a prašném prostředí.

„Rozdílem oproti původnímu předmětu zakázky je uplatnění opce již v akviziční smlouvě. Pořizujeme tedy rovnou 246 kusů vozidel namísto původně poptávaných 210 kusů plus 36 kusů v opci. Aktualizovali jsme také požadavky podle poznatků ze současných konfliktů, například jsme snížili počty pořizovaných maskovacích sítí či rušiček proti proti nástražným výbušným zařízením,“ vysvětluje Cigánková.

Armáda nemá uzavřené smlouvy na servis klíčových zbraní, jde o miliardy

Bojová vozidla pěchoty CV90 ale přípravou pro osazení rušiček budou vybavena všechna. Dostanou je ale až podle toho, jaké úkoly budou plnit a kde je armáda nasadí. Podle resortu obrany jde o ekonomičtější přístup.

Obrana deklaruje, že se cenu povedlo udržet i díky koordinovanému postupu se Slovenskem, které rovněž pořizuje pro svou armádu stejné obrněnce. Dlužno ale podotknout, že česká cena neobsahuje servis ani munici. To závěrečný účet zvýší o mnoho miliard.

Chybí servis a munice

„Servisní smlouvy na některé druhy techniky prozatím nemáme uzavřené z různých důvodů. V některých případech například není podle platné legislativy možné sjednat servis zároveň s nákupem. Někdy také existuje více potenciálních poskytovatelů servisu, takže je pro rezort výhodnější po nákupu vyhlásit samostatnou soutěž na servis,“ řekla pro iDNES.cz už dříve mluvčí Cigánková.

Armáda objednala 246 švédských bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun ze Švédska. Ty nahradí BVP-2.

Tuzemský průmysl by se na zakázce měl podílet 40 procenty. Pro až 30 českých firem, které se mají na zakázce podílet, to znamená přes 18 miliard korun z celkové ceny kontraktu.

Švédský výrobce na letošním bezpečnostního veletrhu IDET v Brně oznámil, že uzavřel poslední dohody s hlavními českými partnery - státním podnikem VOP CZ, VR Group (vlastněným státním podnikem LOM Praha) a společnostmi Excalibur Army, Meopta a Ray Service.

Zapojení domácího průmyslu

Smlouva obsahuje i závazek švédské strany, že se český obranný průmysl bude na zakázce podílet minimálně 40 % jeho hodnoty, v případě nedodržení závazku by následovaly sankce.

To pro české firmy znamená nejen příležitost spolupracovat na vozidlech pro českou armádu, ale po dohodě s výrobcem i pravděpodobné zapojení do budoucích kontraktů pro další evropské země.

„CV90 bude pro Českou republiku a její armádu přínosem. Jde o v boji osvědčené vozidlo pěchoty se špičkovou kombinací mobility, palebné síly, ochrany a potenciálu budoucího růstu,“ řekl Tommy Gustafsson-Rask, generální ředitel společnosti BAE Systems Hägglunds ve švédském Örnsköldsviku.

Slovensko podepsalo nákup pásových obrněnců ze Švédska, stejné chtějí i Češi

Česká armáda získá nejnovější verzi obrněnce, označovanou jako CV90MkIV a to hned v sedmi variantách. Obrněnec je vybaven nejnovějšími pokročilými schopnostmi a digitálními technologiemi.

Česko bude devátou zemí vyzbrojenou vozidly CV90. Výrobce už dodal více než 1 400 vozidel v 17 variantách pro evropské země, z nichž pět je členy NATO, tedy i Slovensko.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video