Ministr kultury Antonín Staněk na setkání v Lánech s prezidentem Milošem...

Ministr kultury Antonín Staněk na setkání v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem (12. července 2019) | foto: MAFRA

Rekordní čekání je u konce, Zeman po dvou měsících odvolal ministra Staňka

  • 450
Prezident Miloš Zeman dva měsíce od návrhu premiéra Andreje Babiše odvolal ke 31. červenci ministra kultury Staňka. Poděkoval mu za práci a odhalení zneužívání veřejných prostředků. Je to dosud nejdéle trvající případ, kdy prezident odmítal vyhovět premiérovi s navrženou změnou ve vládě.

„V této souvislosti prezident republiky očekává, že dvě trestní oznámení, která ministr kultury Antonín Staněk podal, budou pečlivě prošetřena,“ doplnil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Staněk v polovině května podal demisi, kterou prezident Zeman nepřijal. O nominaci ČSSD na nového ministra prezident hodlá rozhodnout až v polovině srpna. 

ČSSD navrhla na nového ministra svého místopředsedu Michala Šmardu, jinou nominaci odmítá. 

Návrhu na odvolání musí prezident podle ústavy vyhovět, Zeman ale opakovaně dával najevo, že by si přál Staňkovo setrvání v kabinetu.

ČSSD hrozila odchodem z vlády, kdyby Staněk kabinet neopustil a Zeman místo něj nejmenoval jimi navrhovaného Šmardu. Podle sociálních demokratů by jejich účast ve vládě ztratila smysl, kdyby nemohli rozhodovat, koho do ní vyšlou.

Ministerstvo kultury pravděpodobně nejméně do poloviny srpna nepovede plnohodnotný ministr. Zeman chce totiž rozhodnout o jmenování kandidáta ČSSD Šmardy až v polovině srpna. Podle Babiše to nebude znamenat problém, protože se období kryje s vládními prázdninami, které potrvají do zasedání 26. srpna.

Staněk nejspíše pověří Mačáka nebo Vzienteka

Premiér chtěl dočasně vedením resortu pověřit Kateřinu Kalistovou. Zjistil však, že na to nemá dostatečné kompetence. Náměstka či náměstkyni by měl totiž pověřit před svým odchodem z úřadu nynější ministr Antonín Staněk.

Staněk však pravděpodobně pověří řízením svého úřadu některého ze dvou náměstků člena vlády. Těmi jsou Alois Mačák a Jiří Vzientek. „V případě, že bude ve středu 31. července skutečně ministr kultury Antonín Staněk odvolán, bude ministr postupovat podle příslušných ustanovení zákona o státní službě, a to paragrafu 173, popřípadě paragrafu 8, a souvisejících ustanovení organizačního řádu MK,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl.

Situace kolem Staňka je dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítal vyhovět premiérovi s navrženou změnou ve vládě. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video