Dopravní podnik by měl vrátit do hry nejlevnější návrh projektu na trasu D. Rozhodnutí úřadu ale zatím není pravomocné. Ilustrační foto

Dopravní podnik by měl vrátit do hry nejlevnější návrh projektu na trasu D. Rozhodnutí úřadu ale zatím není pravomocné. Ilustrační foto | foto: Jiří Koťátko, MF DNES

Antimonopolní úřad vrátil do hry příliš levný návrh na stavbu pražského metra

  • 81
Dopravní podnik porušil zákon o veřejných zakázkách, neměl právo vyloučit uchazeče, který nabídl nejlevnější variantu projektu nové trasy metra D. Tak zní rozhodnutí antimonopolního úřadu, který do hry o veřejnou zakázku vrátil firmu Mott MacDonald. Zatím ale není pravomocné, DPP proti němu může podat rozklad.

Úřad na ochranu hospodářské soutěže kritizoval fakt, že Dopravní podnik neuvedl, proč mu vadí příliš nízká cenová nabídka uchazeče a proč nesplnil svou kvalifikaci.

"Zadavatel si musí od uchazeče vyžádat písemné zdůvodnění těch částí nabídky, které jsou pro výši ceny podstatné," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Mott MacDonald vysvětlení předložil, komise ale společnost stejně vyloučila. Prý kvůli nevyjasněné kvalifikaci firmy.

Rozhodnutí antimonopolního úřadu společnost Mott MacDonald vítá, řekl iDNES.cz obchodní ředitel Marcel Rückl. "Podali jsme kvalitní nabídku, o zakázku stojíme dál," dodal. Teď je ale na tahu Dopravní podnik, který může proti rozhodnutí ÚOHS podat rozklad.

DPP se zatím nevyjádřil, jaký bude jeho další postup.

Mott MacDonald nabídl dopravci projekt za zhruba tři sta devadesát milionů korun. Zbylé dvě společnosti, Metroprojekt a Sudop, nabídly projekty za 490 a 470 milionů korun.

"Vyjádřili pochybnosti, zda to za ty peníze dokážeme udělat, a několikrát se nás na to písemně ptali. Na všechny dotazy jsme odpověděli a předložili dokumenty, ze kterých je jasné, že to za nabídnutou částku udělat dokážeme," řekl již dříve MF DNES ředitel české pobočky Mott MacDonald Jiří Petrák.

Mapa trasy pražského metra D

Celou infografiku zobrazíte kliknutím na obrázek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video