Anonym: Byl to útok na Respekt

  • 9
Jestli o nás ještě něco napíšete do Respektu, tak jste skončili. To řekl do telefonu exredaktora týdeníku Respekt v neděli neznámý muž. Jak výhrůžka souvisí se sobotním brutálním napadením šéfredaktora týdeníku Tomáše Němečka, si policisté netroufají odhadnout - vyšetřování je prý v počátcích.

"Stále pracujeme se všemi třemi verzemi," řekl náměstek pražského policejního šéfa Zdeněk Janíček.

Podle první verze byl útok, po němž musel být Němeček hospitalizován s otřesem mozku, pomstou za články vycházející v týdeníku.

Druhá mluví o nahodilém běsnění násilníků. A poslední? Podle ní někdo Němečka zbil kvůli soukromým sporům.

On i jeho kolegové z redakce jsou přesvědčeni, že nejblíže pravdě je ta první. "Myslím, že ten útok souvisel s články," prohlásil Němeček. Domnívá se, že se útočníci mstili za reportáže popisující řádění násilnického gangu v Mostě a Litvínově.

Právě této verzi nahrává i nedělní telefonát. "V sobotu mi na mobil volal někdo asi desetkrát. Z utajeného čísla. Vždy, když jsem to zvednul, bylo na druhé straně ticho. V neděli jsme měl další čtyři hovory z utajené linky. Při posledním se ozval zkreslený mužský hlas: Tady Macháček. Jestli o nás...," popsal MF DNES podivný hovor bývalý redaktor Respektu, jenž bydlí v Mostě.

Respekt přitom před dvěma týdny psal o Martinu Macháčkovi, který je "nekorunovaným králem mosteckého podsvětí" a řídí gang rváčů z diskoték.

Pokud skutečně za útokem stojí Macháček, mohl být někdejší reportér jeho jediným kontaktem na Respekt. Macháčka se v pondělí MF DNES nepodařilo kontaktovat.

"Útok na šéfredaktora? To jsou jejich praktiky," míní šéf mostecké diskotéky Neprakta Josef Smolík. Před jeho podnikem se nedávno strhla přestřelka mezi ochrankou a organizovanými výtržníky, při níž zemřeli dva lidé.

Policie má popis útočníků
Policie zveřejnila popisy násilníků, kteří v sobotu  Němečka napadli. Útok na novináře, který utrpěl lehký otřes mozku a tržné rány na hlavě, policisté vyšetřují jako výtržnictví a ublížení na zdraví.

Dva násilníci Němečka napadli, když se v sobotu vracel z nákupu. Čekali ho před domem v Kobylisích. Okamžitě se na něj vrhli, ochromili ho slzným plynem, povalili ho na zem a zkopali. Pak zmizeli. - více o útoku zde

Podle policie byl jeden z útočníků výrazně menší. Měřil jen kolem 160 centimetrů. Bylo mu mezi osmnácti a dvaceti lety. Měl oválný obličej.

Na sobě měl tmavou čepici s kšiltem, světlou bundu s tmavými pruhy na rukávech
a modré kalhoty.

Druhý z útočníků měřil podle svědků přes 190 centimetrů. Byl starý dvacet až třicet let. Měl tmavé kudrnaté vlasy v délce na ramena.

Na sobě měl černého kulicha, tříčtvrteční červenou bundu a modré džíny.

Útočníky policie podezírá z trestných činů výtržnictví a ublížení na zdraví ve spolupachatelství.

"Policisté žádají o pomoc i veřejnost. Občané by totiž mohli pomoci identifikovat  podezřelé podle identikitu, který byl sestaven," uvedla mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Informace k případu policisté přijmou na telefonním čísle 974 883 473 nebo na lince 158.

Šéfredaktora časopisu Respekt přepadli a zmlátili dva neznámí muži. Novinář připustil, že to může mít spojitost s jeho prací. Policie případ vyšetřuje jako ublížení na zdraví. (18. ledna 2004)

Šéfredaktora časopisu Respekt přepadli a zmlátili dva neznámí muži. Novinář připustil, že to může mít spojitost s jeho prací. Policie případ vyšetřuje jako ublížení na zdraví. (18. ledna 2004)

Šéfredaktora časopisu Respekt přepadli a zmlátili dva neznámí muži. Novinář připustil, že to může mít spojitost s jeho prací. Policie případ vyšetřuje jako ublížení na zdraví. (18. ledna 2004)

Portrét jednoho z podezřelých. Vlevo je policejní identikit podle svědeckých výpovědí. Vpravo je laický nákres stejného podezřelého.

Policie zveřejnila popisy násilníků, kteří v sobotu napadli šéfredaktora Respektu Tomáše Němečka. Takto je viděl jeden ze svědků události.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video