Působení Pocheho v čele diplomacie je velmi negativní, prohlásil Babiš

  • 279
Působení europoslance Miroslava Pocheho na ministerstvu zahraničí není dobré. Prohlásil to premiér Andrej Babiš v pořadu Partie na Primě. Očekává, že sociální demokracie navrhne po podzimních volbách jiného kandidáta.

„Působení Pocheho  na ministerstvu zahraničí je velmi negativní. On je europoslanec, takže tam nemá moc co hledat. Zprávy, které dostáváme, nejsou pozitivní. Je nepřijatelné, když se občas vyjadřuje jako ministr zahraničí. Očekávám, že sociální demokracie přijde s novým jménem,“ prohlásil Babiš.

Babiš si naopak pochvaloval spolupráci s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, který je pověřený řízením ministerstva zahraničních věcí. „Spolupráce funguje, jsme aktivní a máme jasnou zahraniční politiku,“ dodal premiér.

Podle Pocheho by Babiš měl ctít koaliční smlouvu. „Je to pouze pokračování toho tlaku, který na mne vytváří Andrej Babiš, Vojtěch Filip nebo okolí pana prezidenta. Může to také souviset s některými odlišnými pohledy na personální politiku ministerstva, kdy se mi zdá, že pan Babiš chce vytvořit tlak, aby tam působili někteří vysloužilí politici ANO,“ řekl Poche ČTK.

Uvedl, že od Babiše nezaznamenal osobně žádnou výtku, ačkoli se potkali během nedávné porady s velvyslanci. Dodal, že cítí velkou podporu ze sociální demokracie.

Obsazení ministerstva zahraničí řešilo bez úspěchu předsednictvo ČSSD v pátek. Šéf strany Hamáček po jednání oznámil, že rozhodnutí o novém ministrovi padne až po komunálních a senátních volbách, aby spory neohrožovaly volební výsledek ČSSD (více v článku Hamáček chce nového ministra zahraničí najít po volbách).

Hamáček pro ČTK zopakoval, že řešení sporu oznámí ve druhé půlce října, do té doby bude jednat, a to i s premiérem.

Předseda české vlády pak v nedělním pořadu ocenil výrok šéfa německé diplomacie Maase o tom, že země EU by neměly být nuceny k přijímání uprchlíků.

„Evropa je skvělý projekt, ale ilegální migraci vnímám jako ohrožení,“ prohlásil mimo jiné Babiš a naznačil, že jeho vláda předloží zákon, který zpřísní tresty za převaděčství.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video