Český premiér Andrej Babiš na na summitu EU v Bruselu. (20. července 2020)

Český premiér Andrej Babiš na na summitu EU v Bruselu. (20. července 2020) | foto: AP

Seniorům až 6 tisíc navíc. Babiš o tom chce v pondělí jednat s Hamáčkem

  • 1085
Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro sobotní Právo prozradil, že uvažuje o jednorázovém příspěvku pro seniory ve výši pět či šest tisíc korun. Senioři by se podle něj mohli příspěvku dočkat buď v letošním, nebo až v příštím roce. Předseda vlády se chce v pondělí sejít s ministrem vnitra a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem a tuto možnost s ním probrat.

„V rámci koronaviru jsme podporovali zaměstnance prostřednictvím zaměstnavatelů, takže těm teď chystáme zrušení superhrubé mzdy, dále OSVČ, lidi pracující na dohody i podnikatele. Důchodci také měli stres, prožívali těžkou životní situaci, tak jsme došli k názoru, že by si i oni zasloužili nějaký jednorázový příspěvek. Stejně, jako jsme to udělali v roce 2016. Tehdy dostali 1 200 korun,“ uvedl premiér Andrej Babiš v rozhovoru.

Babiš prozradil, že uvažuje o příspěvku ve výši pěti nebo šesti tisíc korun. Podle něj je teprve v jednání, kdy konkrétně by měli peníze dostat. Ve hře je už letošní, anebo až příští rok. 

„Chceme splnit slib, že průměrný důchod bude vyšší než 15 tisíc korun. Příští rok bychom se měli dostat na 15 351 korun. A k zákonné valorizaci, která bude 855 korun, uvažujeme o jednorázovém příspěvku ve výši pět nebo šest tisíc korun. Ten dáme buď příští, nebo možná ještě letošní rok,“ prozradil. 

Ministryně Schillerová chce pro seniory k Vánocům tisícovku navíc

O příspěvku pro důchodce dříve mluvila i ministryně financí Alena Schillerová. Ta chce důchodcům dát letos navíc k důchodům jednorázovou platbu přes tisíc korun. Peníze by lidé podle ní měli dostat asi kolem Vánoc. 

„Paní ministryně odpovídala na otázku, jestli to bude více než tisícikoruna. A ano, je pravda, že uvažujeme, zda nenavýšíme nad valorizaci, nebo dáme jednorázový příspěvek. Dohoda je na dobré cestě,“ okomentoval to premiér. 

O tom, jak to nakonec bude s penězi pro seniory by měl Babiš v pondělí jednat se šéfem ČSSD a ministrem vnitra Janem Hamáčkem a výsledek společně s ním i oznámit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video