Andrej Babiš se 7. března setká s Donaldem Trumpem

Andrej Babiš se 7. března setká s Donaldem Trumpem | foto: koláž iDNES.cz

Babiš dostal pozvánku do Bílého domu, s Trumpem se setká v březnu

  • 760
Americký prezident Donald Trump pozval českého premiéra Andreje Babiše do Bílého domu. Návštěva českého premiéra ve Spojených státech by se měla uskutečnit 7. března. Na Twitteru o tom ve středu informoval americký velvyslanec v Česku Stephen King, oficiální potvrzení návštěvy Bílým domem se podle něj očekává brzy.

„S potěšením vám mohu oznámit, že prezident Trump oficiálně pozval premiéra Andreje Babiše na 7. března do Washingtonu jako symbol síly našich vzájemných vztahů. Prohlášení z Bílého domu bude brzy následovat,“ napsal King. 

O pozvání Babiše do Bílého domu přitom chtěl při své návštěvě Spojených států usilovat ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který do Washingtonu odletěl ve středu. Petříček chtěl jednat i o možnosti pozvání pro českého prezidenta Miloše Zemana.

Babiš bude už devátým Čechem, který se do Bílého domu podívá. Naposledy byla v Oválné pracovně Trumpova bývalá tchyně Marie Zelníčková, a to loni na podzim. Před ní se tu vystřídalo sedm českých státníků, jako poslední bývalý premiér Petr Nečas, který v roce 2011 přijel na pozvání bývalého prezidenta Baracka Obamy.

Nejčastějším hostem tu byl prezident Václav Havel, který slavnou místnost navštívil za vlády George Bushe staršího, Billa Clintona i George Bushe mladšího. Ačkoli se současný prezident Miloš Zeman do Oválné pracovny podíval v roce 2001 coby premiér, na oficiálním termínu návštěvy se s Trumpem zatím nedomluvil.

„Americký velvyslanec mě informoval, že jsem dostal pozvání do Bílého domu na 7. března. Je to vyvrcholení našich vztahů s USA,“ uvedl Andrej Babiš pro iDNES.cz. Dodal, že vztah, který Česko a Spojené státy v poslední době udržují, vnímá jako intenzivní. „Byl u nás pan Ryan i ministr obrany USA. S prezidentem Trumpem jsem krátce mluvil už v Paříži na zasedání NATO,“ vysvětlil. 

Premiér rovněž uvedl, že se na setkání v Bílém domě těší. „Budu reprezentovat všechny naše občany,“ dodal.

20.února 2019 v 16:22, příspěvek archivován: 20.února 2019 v 16:38

I’m pleased to report that President Trump has extended an official invitation to Prime Minister @AndrejBabis to visit Washington on March 7 as a symbol of our strong bilateral relationship. A White House announcement is forthcoming soon. @strakovka


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video