Americké zatmění

  • 2
V pátek ráno kolem poledního středoevropského času začalo nad Manhattanem svítat. Vypadalo to, jako když se ze tmy vynořují siluety nějakého tajemného pradávného mayského města. Černé obrysy věží a za nimi sílící rudá záře.

Další realizace nějaké hollywoodské apokalypsy? Jak se to mohlo stát? Padesát milionů lidí v jednom z nejdůležitějších hospodářských a civilizačních center planety bez proudu?

Srdce světového finančnictví i výroby aut (Detroit) bez elektřiny? Ještě v pátek většina lidí od New Yorku po Toronto nešla do práce. Globální letecká doprava byla ochromena.

Nejzajímavější na tom všem je, že ještě teď nikdo s úplnou jistotou vlastně neví, jak se to mohlo stát. Výpadek znamenal pochopitelně i výpadek výměny informací a zpracování dat.

Jisté je, že silný výpadek proudu v jedné oblasti vysál rychle proud odjinud a vzniklo kaskádovité zatmění. Kanaďané viní Američany, ti si svou vinou nejsou jisti.

Neví se, jestli nejdříve vypadla elektrárna na Niagaře, nebo v New Yorku.

Špatná zpráva je, že něco takového je ve světě špičkových technologií možné, nebezpečné je selhání pojistných mechanismů.

Buďme si jisti, že v Evropě by se to mohlo stát také. Nepříjemné je také to, že lze nyní čekat hlasy proti liberalizaci trhu s energií a volání po zesílení státní kontroly.

Jen málokdo může také Američanům přát zažít si znovu připomenutí 11. září, vězet například dvě hodiny v podzemce a nevědět, co se děje.

Dobré je, že Newyorčané drželi při sobě, pomáhali si, brali to většinou s úsměvem, k rabování jako v roce 1977 nedocházelo. Je také možná užitečné si čas od času připomenout závislost civilizace na proudu.

Bez něj by nestál vyšší než třípatrový dům a zajistit dnes stravování a hygienu bez elektřiny také nikdo neumí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video