Čeští experti navštívili vojenský radar na Marshallových ostrovech, 3. 10. 2007

Čeští experti navštívili vojenský radar na Marshallových ostrovech, 3. 10. 2007 | foto: Michal Zdobinský, AVIS

Američané postaví radar, platit daně odmítají

  • 763
S tím, jak se jednání mezi Českem a USA o výstavbě radaru chýlí ke konci, vrcholí i "boje" kvůli podmínkám pobytu Američanů v Brdech. Americká delegace například usiluje o to, aby 150 vojáků a civilních expertů neplatilo v Česku daně.

Vyjednavači USA navíc navrhují, aby se to týkalo i amerických firem, které by radar postavily, a dokonce i jejich dodavatelů.

"To už je pro Prahu nepřijatelné," řekl MF DNES zdroj blízký vyjednávání. S placením daní amerických vojáků v cizině to bývá různé: někde je platí, jinde ne. Záleží na tom, jak se USA dohodnou s hostitelskou zemí.

Čeští vládní vyjednavači však nejsou podle informací MF DNES nadšeni z toho, aby vláda odpustila daně i americkým firmám, které by základnu v Brdech na Rokycansku několik let stavěly. "Američané budou muset zřejmě ustoupit. Věříme, že se nakonec dohodneme," naznačil český diplomat. Vojáci budou dojíždět z Plzně.

Jasné je naopak to, jakými zákony se budou Američané obsluhující radar v Česku řídit. Pokud spáchají trestný čin ve službě, budou je soudit jurisdikce USA. Ve všech ostatních případech budou Američané podléhat českým zákonům.

Americká auta s českými SPZ
Shoda je i v tom, že armádní i civilní vozidla Američanů budou označena českými SPZ a zákonné pojištění aut se má platit v Česku.

Ředitelka odboru bezpečnostní politiky ministerstva zahraničí Veronika Kuchyňová Šmigolová i čeští armádní odborníci předpokládají, že obsluha radaru i vojáci, kteří jej mají střežit, budou s rodinami bydlet v Plzni, odkud by v pravidelných směnách na základnu dojížděli.

Vedoucí katedry kybernetiky ČVUT Vladimír Mařík říká, že vědecké instituce USA začínají i kvůli radaru a s podporou Washingtonu spolupracovat s českými vědci.

"Američané nám otevřeli dveře už krátce po našem vstupu do NATO. S podporou jejich grantů jsme například vyvinuli bezkonkurenční systém řízení letového provozu," uvedl Mařík. Na dokončované smlouvy s Washingtonem musí ještě kývnout parlament.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video