Altner prosazuje u Městského soudu v Praze konkurz na majetek ČSSD.

Altner prosazuje u Městského soudu v Praze konkurz na majetek ČSSD. | foto: Jan Zátorský

Altner chce do sporu s ČSSD vtáhnout stát

  • 372
Advokát Zdeněk Altner uvažuje o tom, že do sporu se sociálními demokraty zapojí stát. Chce využít institutu takzvaného poddlužníka. Pokud by jeho plán vyšel, musela by Altnerovy dluhy u některých státních institucí uhradit ČSSD. S ní se právník soudí kvůli honoráři.

Altner prohlásil, že má u některých státních orgánů dluhy ve výši desetitisíců až statisíců. Chce, aby je vymáhaly nikoli po něm, ale po ČSSD jako po poddlužníkovi.

"Podle zákona o správě daní a poplatků platí, že k zajištění daňové pohledávky a jejího příslušenství může správce daně zřídit zástavní právo. V tomto případě k pohledávce vůči ČSSD," vysvětlila pro iDNES.cz právnička Dagmar Hartmanová. Dodala, že pak finanční úřad může po sociální demokracii chtít, aby Altnerovy dluhy zaplatila.

Advokát Altner totiž tvrdí, že mu strana dluží honorář za to, že jí před sedmi lety pomohl vysoudit Lidový dům. Kvůli úrokům a sankcím se sporná suma vyšplhala téměř na 20 miliard korun.
 
Právník prosazuje u Městského soudu v Praze konkurz na majetek ČSSD. (více zde) Soud ale požaduje seznam dalších věřitelů sociální demokracie a Altner je nyní hledá.

Ve středu neoznámil jméno žádného nového. Naopak uvedl, že podle jeho informací ČSSD nedávno vyrovnala jeden nezanedbatelný dluh. Stranu proto podezřívá z toho, že upřednostňuje jiné věřitele na jeho úkor. Žádá, aby účetnictví ČSSD zkontroloval soud.

Sociální demokraté tvrdí, že už Altnerovi 50,4 milionu korun zaplatili či složili do notářské úschovy, kde si je může kdykoliv vyzvednout. To je advokátův honorář, který uznali. Dalších sporných 93 milionů korun složili také do notářské úschovy. Tvrdí, že jsou připraveni s advokátem jednat.

Peníze nestačí
To ale Altnerovi nestačí a požaduje, aby mu jako důkaz, že míní nabídku k jednání o mimosoudním vyrovnání vážně, složili u švýcarské advokátní kanceláře 165 milionů korun.

Jde o jednu z pohledávek v původní výši 18 milionů korun, kterou mu soud zatím nepravomocně přiznal. K tomuto dluhu advokát ještě připočetl sankce 147 milionů korun.

To zase odmítá ČSSD "Pan Altner nedisponuje žádným pravomocným rozsudkem, který by ho opravňoval k nějakému plnění ze strany ČSSD," vzkázal první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video