Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aktivisté chtějí v úterý 26. září zablokovat Kongresové centrum

  17:10
Praha - Odpůrci politiky MMF a SB se v úterý 26. září pokusí zablokovat odchod účastníků zasedání těchto institucí v pražském Kongresovém centru. Vyvrcholí tak celodenní protesty organizované Iniciativou proti ekonomické globalizaci (INPEG), které začnou ráno na náměstí Míru. Policie je rozhodnuta zablokování finančníků zabránit. Iva Knolová z tiskového oddělení pražské policie řekla, že vzhledem k přijatým bezpečnostním opatřením se blokádu nepodaří uskutečnit. Policie podle ní v okolí centra zesílí hlídky a bude situaci monitorovat.

"K takzvanému Globálnímu dni akcí se přidají odpůrci politiky MMF a SB v desítkách zemí světa," řekla mluvčí INPEG Alice Dvorská s tím, že cílem protestů a blokády Kongresového centra je donutit bankéře ke zrušení obou institucí.

"Chceme bankéře do centra vpustit, aby se mohli dohodnout na zrušení obou institucí. Ven se do té doby nebudou moci dostat," popsala záměr aktivistů Dvorská. Současně však připustila, že půjde spíše o symbolický akt.

Organizátoři akce totiž nepředpokládají, že by na jejich požadavky účastníci zasedání přistoupili. "Uvidí alespoň, kolik lidí tento požadavek má, a že na něm trvá," uvedla Dvorská.

Organizátoři demonstrace na náměstí Míru a následných pochodů, které zakázaly úřady, nevědí, kolik lidí je přijde podpořit. Mluví však o patnácti až dvaceti tisících demonstrantů, z nichž třetinu mají tvořit čeští aktivisté.

Aktivisté až do této doby tvrdili, že se chtějí vyvarovat všech násilných protestů a že své požadavky chtějí prezentovat klidnými demonstracemi.

Organizátoři nepřipouštějí, že by se uskutečněním zakázané akce dopustili překročení zákona. "Jde o ústavní právo vyjádřit svůj názor," konstatovala Dvorská.

Demonstrace na náměstí Míru je podle Dvorské určena pro lidi, kteří se bojí střetů s policií. "Přijdou sem mladí s dětmi, starší a málo pohybliví lidé," uvedla.

V 11 hodin se chystají aktivisté přesunout na Tylovo náměstí, odkud budou později po skupinách a různými trasami směřovat ke Kongresovému centru. Na cestě počítají s přítomností policie.

Proti dalším, jinak smýšlejícím odpůrcům zasedání, kteří se podle informací INPEG chystají zablokovat už příjezd bankéřů na místo jednání, se iniciativa chystá do ulic vyslat zvláštní skupiny aktivistů. Ti by měli bránit v činnosti jiným demonstrantům než organizovaným iniciativou.

Knolová k tomu poznamenala, že policie počítá i s variantou určitých rozporů mezi stoupenci odlišných hnutí či názorů mezi odpůrci MMF a SB. Nevyloučila, že by mohla nastat i situace, kdy by se vyznavači odlišných názorů střetli. "V každém případě je v silách policie už v tomto okamžiku, kdy vlastně ještě nedorazily všechny posily z venkova, takovou situaci zvládnout," ujistila Knolová.

Anarchisté založili nový akční tábor na Libeňském ostrově

Ve středu se začali anarchisté scházet do polootevřené haly u budovy Českých loděnic Praha na Libeňském ostrově. Na místě, které chce Iniciativa proti ekonomické globalizaci (INPEG) představit novinářům ve čtvrtek, má po dobu zasedání MMF a SB fungovat akční tábor.

"Lidé se tam budou scházet, připravovat na demonstrace a schůzovat," řekl mluvčí INPEG Viktor Piorecký. Zatím v hangáru v neobydlené a zdevastované části města, který zdobí nápis "Miluji tě", poletují ptáci, fouká vítr a pobíhají psi.

Vyfotografovat se aktivisté nechtěli nechat, jak vysvětlil jeden z nich, z obav před policií. Na snahu fotoreportéra ČTK vykonávat svou práci zareagovali anarchisté, z nichž někteří měli šátky zamaskované obličeje, poměrně agresívně. Byl mezi nimi i polský anarchista s
německým ovčákem.

Obvodní úřad Prahy 8 se na akční kemp nijak zvlášť nepřipravoval. Tajemník úřadu Petr Stiegler řekl, že zástupci radnice již dříve vytipovali Libeňský a také Rohanský ostrov jako rizikové oblasti. Požádali proto podle něj policisty, aby na tamních veřejných prostranstvích hlídkovali. Tak se podle anarchistů i děje.

 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Podvodník století? Žalobce chce pro Ortinského osm let

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times

29. dubna 2024  19:39

Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...

Špehovali, zpřístupňovali trezory. Jak se ruští „krtci“ ve Vrběticích činili

29. dubna 2024  19:34

Série výbuchů a incidentů v Evropě, včetně explozí v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...