Čeští vojáci v Afghánistánu

Čeští vojáci v Afghánistánu | foto: Daniel Hlaváč - PRT Lógar

Afghánská válka vzala pátý český život, raněný voják zemřel v nemocnici

  • 731
V neděli ráno zemřel ve vojenské nemocnici v Olomouci rotmistr Adrian Werner, kterého v červenci postřelili útočníci v Afghánistánu. Válka s Talibanem si tak vyžádala životy už pěti českých vojáků.

Werner byl těžce zraněn 6. července 2011 při napadení předsunuté základny v provincii Vardak. "Okamžitě mu byla na místě poskytnuta první pomoc a odborná péče ve zdravotnickém zařízení na základně SHANK a u českého polního chirurgického týmu na základně KAIA v Kábulu," uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Druhý den po incidentu byl voják přepraven vojenským speciálem do Ústřední vojenské nemocnice v Praze. V srpnu po dohodě s rodinou pak byl převezen na specializované pracoviště do vojenské nemocnice v Olomouci, kde bohužel svým zraněním podlehl.

"Armáda České republiky v rotmistru Adrianu Wernerovi ztrácí skvělého profesionála, vojáka tělem i duší, který beze zbytku naplnil slova přísahy a obětoval svůj život pro lepší život jiných. V mysli vojáků, kolegů a kamarádů však bude žít navždy," uvedla mluvčí generálního štábu.

Rotmistr Adrian Werner nastoupil do české armády 1. května 2004 k 71. mechanizovanému praporu do Hranic na Moravě. U této jednotky z prvotní pozice kulometníka postupoval ve vojenské hierarchii postupně až do funkce zástupce velitele 2. palebné čety minometné baterie.

V průběhu služby se třikrát zúčastnil zahraniční mise, dvakrát v Kosovu a naposledy v Afghánistánu, kde působil jako instruktor 5. výcvikového týmu 2. jednotky OMLT (poradní a výcvikový tým).

Válka v Afghánistánu si za deset let svého trvání vyžádala životy pěti českých vojáků. První zahynul v roce 2007, když ho zavalila lavina kamení a bahna. O rok později byl zabit příslušník speciální jednotky vojenské policie při útoku sebevraha na jihu Afghánistánu.

Třetí voják přišel o život v provincii Lógar poté, co terénním vozem najel na nastraženou nálož. Předposlední oběť zaznamenala armáda letos na konci května. Ve Vardaku zahynul voják, jehož vůz najel na improvizované výbušné zařízení. Při výbuchu zahynul také afghánský tlumočník a další dva vojáci byli zraněni. Války v Afghánistánu se za deset let jejího trvání zúčastnilo více než 7 tisíc českých vojáků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video