Tři čeští vojáci, kteří 5. srpna 2018 zahynuli v Afghánistánu. Zleva: rotný...

Tři čeští vojáci, kteří 5. srpna 2018 zahynuli v Afghánistánu. Zleva: rotný Martin Marcin, desátník Kamil Beneš a desátník Patrik Štěpánek. | foto: koláž iDNES.cz

Ve středu se v Česku rozezní sirény na památku padlých vojáků v Afghánistánu

  • 536
Vojáci, kteří zemřeli v neděli v Afghánistánu, budou pohřbeni s vojenskými poctami. Na památku tří padlých vojáků ve středu v poledne zazní sirény.

Sirény se rozezní po celém Česku na 140 sekund. „Je mi moc líto úmrtí našich tří vojáků v AfghánistánuOdkaz. Hrdinů, kteří bojovali proti teroristům tak daleko od vlasti a které zavraždil sebevražedný útočník. Vážím si toho, co udělali pro naši zemi. Vyslovuji svou nejhlubší soustrast jejich rodinám a pozůstalým,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

06.srpna 2018 v 14:08, příspěvek archivován: 06.srpna 2018 v 14:12

Premiér České republiky rozhodl o celostátním symbolickém uctění památky tří vojáků zabitých v Afghánistánu, kteří položili své životy v boji proti terorismu. Ve středu 8. srpna 2018 ve 12.00 zazní sirény na památku padlých vojáků → https://t.co/09jYwfi9qn

Ostatky vojáků zpět do České republiky přiveze podle současných předpokladů vojenský speciál ve středu v 16:15. Pietního ceremoniálu se zúčastní vrcholní představitelé České republiky. Účast slíbil prezident Miloš Zeman. Přítomen bude i ministr obrany Lubomír Metnar, který se předčasně vrátí z dovolené. 

Poslední rozloučení chystá armáda se zástupci rodinných příslušníků. Podle Pejška již rodiny souhlasily, aby byli vojáci pohřbeni s vojenskými poctami. U rakve by tak měla stát čestná jednotka, zazní hymna i čestné salvy. Přesnou podobu pietního ceremoniálu armáda nyní připravuje. 

Před čtyřmi lety, kdy při sebevražedném útoku zemřelo celkem pět českých vojáků, byly rakve padlých při převozu zabaleny do české vlajky. Rakve z letounu po příletu vynesla za zvuků smuteční hudby čestná stráž a vystavila je na černě zahalené katafalky na letištní ploše. Vojenský kaplan poté přednesl smuteční řeč a modlitbu za zemřelé. Pietní akt zakončila státní hymna. 

Armádní letadlo s ostatky přistane netradičně na ruzyňském letišti. „Důvodem je, že na vojenském letišti v pražských Kbelích se v současné době rekonstruuje vzletová a přistávací dráha. Vojenské airbusy proto dočasně létají na Ruzyň,“ řekla mluvčí kbelské základny Zuzana Špačková. 

Tři čeští vojáci - Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek - zahynuli v Afghánistánů v neděli ráno po útoku sebevražedného atenátníka. K činu se přihlásilo hnutí Taliban. Byli součástí jednotky, která převzala ochranu spojenecké základny Bagrám letos v dubnu. Zpět do České republiky se měli po půlročním působení vrátit v říjnu.

Ostatní vojáky tragédie zasáhla, řekl velitel táborského praporu

Jako velkou ztrátu bere vedení 42. mechanizovaného praporu v Táboře smrt svých tří vojáků, kteří zahynuli na misi v Afghánistánu. V neděli se stali oběťmi sebevražedného teroristického útoku. "Cítíme s rodinami. Jsme vojáci a bohužel v malém procentu musíme počítat i s tím, že se něco takového může stát," řekl dnes v Táboře velitel praporu Daniel Cekul novinářům.

Cekul řekl, že ostatní vojáky 42. mechanizovaného praporu tragická událost zasáhla. "Ale nesou to všichni statečně," uvedl velitel, pod nímž v Táboře slouží čtyři stovky vojáků. 

Padlé vojáky před čtyřmi lety in memoriam vyznamenal medailí Za hrdinství Zeman. Zda se k podobnému kroku chystá i nyní, označil Ovčáček za předčasnou otázku. Metnar uvedl, že se na ministerstvu chystá udělení resortních vyznamenání. „Stejně jako chystáme povýšení in memoriam. Vše se připravuje,“ uvedl ministr. Konečné rozhodnutí podle něj teprve padne.

O úmrtí vojáků informovali jejich rodiny zástupci armády. Podle ředitele odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduarda Stehlíka vždy musí být přítomen jejich velitel a zpravidla se oznámení účastní i vojenský kaplan. Psychologickou pomoc budou mít rodiny k dispozici i nadále. Stehlík poznamenal, že v podobných případech může jít až o několikaměsíční či několikaletou pomoc. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video