Zprávy z kultury se přesunou z hlavního vysílacího času na desátou večerní. Nepoběží ani každý den.

Zprávy z kultury se přesunou z hlavního vysílacího času na desátou večerní. Nepoběží ani každý den.

Aby ušetřila, bude Česká televize vysílat o polovinu méně zpráv z kultury

  • 42
Česká televize se rozhodla omezit zpravodajství ze světa filmu, hudby a divadla, aby ušetřila. Od nového roku budou mít informace z kultury poloviční prostor.

Kulturní zpravodajství, které nyní televize vysílá každý všední den na ČT 24 pod názvem Události v kultuře, přesune nově do zpravodajsko-publicistického pořadu Události, komentáře. Zatímco ten běží nyní na ČT 2 a ČT 24, od ledna ho diváci budou moci sledovat jen na ČT 24, uvedly Hospodářské noviny.

Přesouvá se navíc z hlavního vysílacího času na desátou večerní a nepoběží ani každý den, ale jen maximálně třikrát týdně. "Naším cílem není omezovat kulturní zpravodajství. Chceme ho naopak zlepšit. Kultury sice bude rozsahově méně, obsahově se ale zlepší," řekl HN šéf zpravodajství ČT Milan Fridrich.

Podle něj půjdou peníze, které redakce ušetří, na kvalitnější zpracování pořadu. "Nová kultura bude celá mnohem atraktivnější. Objeví se reportáže přímo z terénu, s přenosovými vozy vyrazíme do regionů, budeme dělat přímé vstupy reportérů. Celé to bude mnohem živější," plánuje Fridrich.

Přesunutí kultury z hlavního vysílacího času na desátou večerní Fridrich odůvodňuje sledovaností. Na ČT 2 sleduje kulturu jen 13 tisíc diváků, pořad Události, komentáře, kam se má přesunout, má diváků 230 tisíc, vysvětlil.

Podle HN ale většina z nich sleduje Události, komentáře na ČT 2, kde z programu od nového roku zmizí. Na ČT 24 přitom stejný pořad sleduje jen 49 tisíc diváků.

Plány ČT kritizují televizní radní. "Jestliže někde uberu kultury, tak musím zase jinde přidat. To se ale neděje. Navíc ČT 24 zatím každý nemá, čili mnoho lidí si kulturní zpravodajství nebude moci pustit, ani kdyby chtěli. S mazáním kultury z hlavního času jednoznačně nesouhlasím," namítá Helena Fibingerová.

"Vysílání věnované kultuře je v České televizi už teď málo. Pozornost diváků ČT vůči kultuře všeobecně slábne, takže nechápu, proč se jí ještě ubírá," tvrdí další radní Milan Uhde.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video