ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Policisté obvinili trojici ze zpronevěry čtyř milionů. Hrozí jim vězení

  • 8
Jihočeští kriminalisté vyšetřují trojici spolupachatelů kvůli zpronevěře čtyř milionů korun a porušení práv k ochranné známce. Sice s českobudějovickou firmou uzavřeli kupní smlouvu na kancelářské potřeby, ale už nezaplatili. Trojici hrozí vězení ve výši dvou až osmi let.

„Jihočeští kriminalisté, specialisté na závažné hospodářské trestné činy, obvinili v těchto dnech trojici spolupachatelů ze zpronevěry, zatajení cizí věci a především z porušení práv k ochranné známce a jiným značením. Trojice parazitovala na pověsti mezinárodně známé budějovické společnosti,“ uvedl mluvčí krajské policie Jiří Matzner.

Obvinění jsou sedmatřicetiletý cizinec s manželkou a pětačtyřicetiletým společníkem. Podle zjištění kriminalistů uzavřeli s firmou kupní smlouvu na kancelářské, školní a umělecké potřeby. Za zboží avšak nezaplatili a společnosti vznikla škoda ve výši 4 milionů korun.

„Bez souhlasu poškozené společnosti používali chráněné označení společnosti. Jméno, symboly i znaky renomované společnosti zneužívali na svých propagačních materiálech, razítku, hlavičkových papírech i potisku vozidel, ale také na internetových stránkách, které vzbuzovaly v obchodních partnerech zdání, že společnost trojice obviněných je dceřinou firmou poškozené společnosti,“ popsal Matzner.

Společnost obviněným vypověděla smlouvu, nicméně to jim nebránilo pokračovat v protizákonných praktikách.

Podle policie několik firem uvěřilo jejich taktice a na jejich účet jim zaslalo peníze určené renomované českobudějovické společnosti. Platby zhruba ve výši 200 tisíc korun trojice obviněných zatajila.

V současné době je trojice stíhaná na svobodě a v případě odsouzení jim hrozí vězení od dvou do osmi let.


Video