Zloděj ukradl z radnice tibetskou vlajku

K a r v i n á - Tibetskou vlajku vyvěšenou u budovy radnice v Karviné-Fryštáku ukradl zatím neznámý zloděj. "Krádež zatím řešíme jako přestupek, protože cena vlajky byla pouze dvě stě osmdesát korun," informovala mluvčí okresního policejního ředitelství v Karviné Petra Cieslarová. Vlajka má připomínat protičínské povstání tibetského lidu z roku 1959. Ludvík Dobóczki, který její vyvěšení organizoval v Ostravě, označil čin zloděje za zrůdnost.
"Nemohu pochopit, jak někdo dokáže ukrást symbol boje tibetského národa za svobodu," řekl buddhista. Podle něj vlajku zřejmě někdo odnesl z hlouposti. "Nemyslím, že by nenávist k Tibetu mohla být motivem krádeže," uvedl.

Mluvčí karvinské radnice Jaroslav Nakládal se zase domnívá, že zmizení vlajky má na svědomí opilý vandal, který se v noci vracel z restaurace. "Někoho si prostě vysadil na ramena. Pak ulomili vlajku i s kusem stožáru," řekl. Krádež radnici od podobných akcí neodradila. "Jde o zločin, za který nemůžeme.

Pokud nás organizátoři opět osloví, budeme souhlasit," řekl. V rámci Ostravského kraje vyvěsila letos vlajku pouze dvě okresní města - Opava a právě Karviná. Loni pak zavlálo nejméně v 83 českých a moravských městech a obcích přes stovku vlajek samostatného Tibetu.

Video