Zdena Pekermanová, které hrozí osm let vězení, byla u soudu v dobré náladě

Zdena Pekermanová, které hrozí osm let vězení, byla u soudu v dobré náladě | foto: Dan Materna, MF DNES

Žena, která vydělávala na seniorech, je u soudu

  • 6
Podvodnice, která zřejmě parazitovala na bezmocných seniorech, se nyní dostala před soud. MF DNES ji před dvěma lety natočila skrytou kamerou. Za to, že vybrala od 128 lidí přes půl milionu korun na úplatky za umístění v domovech důchodců, hrozí Zdeně Pekermanové až osm let vězení.

Měl to být soud se ženou, která podle obžaloby podvedla nejméně 128 lidí. Ale chvílemi to spíš připomínalo praní špinavého prádla desítek rodin poškozených lidí, kteří marně sháněli místa v domovech důchodců a léčebnách.

A to všechno proto, že se v jedné chvíli jejich život střetl s tak trochu zvláštní "podnikatelkou" Zdenou Pekermanovou. Ženou, která podle obžaloby parazitovala na tom, že v Česku se na místa v domově či v léčebně čeká léta.

Udělala si byznys z toho, že slibovala rodinám nemohoucích důchodců, kteří takové místo potřebovali, že jim je zařídí. Ovšem - za úplatky a tučnou provizi. Někdy místo našla, jindy ne, ale peníze přesto nevrátila.

Chcete do domova? Zaplaťte
Zdenu Pekermanovou před dvěma lety odhalila MF DNES, když ji natočila skrytou kamerou. Od pondělí se žena zpovídá před soudem z pokusu o podvod a úplatkářství.

Na jednoduché otázky soudkyně, kolik peněz od každého vzala, co z toho zdanila a jestli opravdu pomohla lidem umístit příbuzného do domova či do léčebny, jak si rodina přála a zač jí také zaplatila, odpovídala žena vskutku květnatě.

"Poškozený číslo sto? Tam jsem rodině maminku za dva tisíce umístila do Podbořan na psychiatrii. Víte, ona to byla alkoholička, těžká alkoholička, a tak nemohla být v normálním domově..." popisovala.

"Číslo 104? To se také nezakládá na pravdě, že jsem nepomohla. Tam jsem tatínka za dva tisíce umístila do léčebny dlouhodobě nemocných, ale oni se hádali, bylo to špatné v té rodině. Syn ho chtěl mít doma, bál se o dědictví, tam šlo o velké peníze, takže pak volal a že už ho umístit nechce..." líčila.

"Číslo 125? Tak ti mi dali sice těch padesát tisíc a přiznávám, že bez papírů, ale maminka na tom byla velice špatně, chtěla být v penzionu Felicita, tam se jí moc líbilo, ale tam se platí, a tak rodina řekla ´to neexistuje´, a převezli ji na Dobříš. A tam maminka pláče dodnes..." vzpomínala.

Chvíli poté tytéž poškozené, kteří přišli k soudu jako svědci, poplácávala na chodbě po ramenou o přestávce jednání.

Nejsem žádná hyena, hájila se
"Jen jsem pomáhala lidem," ujišťovala soud Pekermanová. Klientům tvrdila, že ví, koho uplatit za přednostní umístění, a na to od nich vybírala peníze. Když jí však dvacetitisícový úplatek předala MF DNES, ukázalo se, že si peníze nechává a nezařizuje nic.

"Já nejsem parazit, to určitě ne, to mě moc bolelo, když mě označili za hyenu a parazita. Já se těm lidem jen snažila pomoct najít nějaké místečko," vysvětlovala své jednání.

Jenže kromě dvoutisícové taxy za telefonické vyhledání místa v některém z domovů si Zdena Pekermanová často brala dalších dvacet, ale třeba i padesát tisíc od nešťastných rodin. A zdůvodňovala jim to tak, že jde o peníze na uplácení sociálních pracovnic, které o umístění do domova rozhodují.

"Hůrka? Sice mi dal deset tisíc, ale vůbec to nebyly žádné peníze pro paní z magistrátu, co rozhoduje o pořadnících na umístění do domova. Říkal, že to mám za ochotu," vysvětlovala Pekermanová například jednu svou žádost o úplatek.

"Proč jste si ty peníze navíc brala, když jste měla tu svou taxu?" zajímalo soudkyni Helenu Královou. "Sami mi to nabízeli," zněla odpověď. "Dělala jste to pět let, tak proč jste si za tu dobu raději nezvedla ty taxy?" ptala se státní zástupkyně Šárka Pokorná. "Protože pomáhám lidem," dozvěděla se.

Dřív, než se dočkali pomoci, zemřeli
Někde však na "pomoc" Pekermanové čeká rodina dodnes. Jako Jaromíra Veverková. Pekermanová si od ní vzala 20 tisíc, tatínka do domova důchodců neumístila a peníze nevrátila. "Neměla jsem. Ale slíbila jsem to vrátit a já to dodržím," tvrdila.

Řada potřebných lidí navíc zemřela dřív, než pro ně podnikatelka něco zařídila. Peníze však příbuzným vrátila jen zčásti a jen některým rodinám.

Přesto na ni někteří její klienti nedají dopustit. "Já si nemůžu stěžovat, pomohla mi do týdne s tátou. Vůbec nevím, co bych bez ní dělala," zastávala se "podnikání" Zdeny Pekermanové jedna ze svědkyň, Jana Spilková, která Pekermanové dala dva a půl tisíce korun.

"Ano, bylo o ní všeobecně známo, že umí umisťovat lidi do domovů a léčeben, potvrdila i sociální pracovnice z úřadu městské části Prahy 1 Ivana Jarošová.

"I já se na ni obrátila ve dvou případech a ona mi pomohla najít místo pro dva potřebné lidi. Žádné peníze jsem jí však za to nenabídla a už vůbec ne z obecního," řekla Jarošová, která v případu také svědčí.

Pokud bude Pekermanová odsouzena, hrozí jí dva až osm let vězení.

Problém s nedostatkem míst v ústavech by se měl letos alespoň částečně vyřešit. Pořadníky na lůžka prořídnou kvůli novému zákonu o sociálních službách. Díky němu už nedostávají miliardy korun od státu jen ústavy, ale část putuje přímo bezmocným lidem.

Vývoj případu

23. 1. 2005
MF DNES se dozvídá o Zdeně Pekermanové, která zprostředkovává místa v domovech, a kontaktuje ji.
27. 1. 2005
První schůzka s Pekermanovou. Redaktorka ji žádá o pomoc s umístěním babičky do domova důchodců. Pekermanová slibuje, že vše zařídí, chce úplatek 20 tisíc korun pro úřednice magistrátu a pro sebe provizi 2500 korun. MF DNES informuje policii.
21. 2. 2005
Redaktorka předává Pekermanové peníze.
1. 3. 2005
Pekermanová tvrdí, že úplatek předala. Policie, která ji sledovala, však zjišťuje, že peníze nikomu nepředala a nechala si je. - více zde
20. 9. 2006
Pekermanová je obžalována z pokusu o podvod a neoprávněného podnikání. - více zde
8. 1. 2007
Začal soud.

Video