Krajský soud v Českých Budějovicích poslal na 15 let do vězení Marka Neubauera za to, že v září 2009 zavraždil dvouletou dceru své přítelkyně. (25. května 2010)

Krajský soud v Českých Budějovicích poslal na 15 let do vězení Marka Neubauera za to, že v září 2009 zavraždil dvouletou dceru své přítelkyně. (25. května 2010) | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Zavraždil dvouletou holčičku přítelkyně, dostal 15 let vězení

  • 63
Českobudějovický krajský soud poslal na 15 let do vězení se zvýšenou ostrahou pětatřicetiletého Marka Neubauera. Vloni v září na Českokrumlovsku zavraždil dvouletou dceru své přítelkyně. Dívka měla podlitiny po celém těle. Zemřela na krvácení do mozku.

Neubauer dítě napadl na chatě v zahrádkářské kolonii v Chabičovicích. Bitím dívce způsobil rozsáhlé krevní výrony v oblasti hlavy, obličeje, kříže, na rukou, hýždích i kolenou a zhmoždění mozku. Zraněním loni 14. září podlehla v českobudějovické nemocnici.

Podle soudu se Neubauer dopustil brutálního násilného útoku. "Dítě mučivě trpělo," uvedl předseda senátu Roman Bárta.

Neubauerovi za vraždu hrozil až výjimečný trest. Ten ale nedostal, protože u něj znalci odhalili skrytou psychickou poruchu, kvůli které měl snížené ovládací schopnosti. Soud zvažoval i ochranné ústavní léčení. Nakonec ho ale na základě posudků psychiatrů a sexuologů neuložil.

V Neubauerovi rostl podle Bárty vztek a žárlivost na partnerku, která se odjela večer bavit, zatímco on hlídal dvě děti - svoji i její dceru. "Přítelkyně byla v noci v baru a ještě prostřednictvím SMS zpráv kritizovala jeho péči," uvedla psycholožka.

Podle psychiatrů pak stačila záminka a Neubauer dítě surově zbil. Ještě v noci k dítěti volal sanitku, protože se mu zdálo, že dívka mělce dýchá.

Výmluvy měnil i během jednání

Policistům nejprve řekl, že dívka se po večeři pozvracela a uklouzla mu ve vaně. Při hlavním líčení ještě dodal, že spadla i ze schodů. Soud ale jeho výmluvám neuvěřil, podle něj totiž byly účelové a Neubauer je měnil během jednání.

"Po příjezdu záchranky řekl, že upadla jen ve sprše. Je divné, že by si nevzpomněl na pád z prvního patra," dodal Bárta.

"Mrzí mě, co se stalo. Budu si to vyčítat do konce života. Neublížil jsem jí úmyslně, za tím si stojím," uvedl u soudu obžalovaný.

Státní zástupkyně Dana Koptišová pro obžalovaného žádala trest do 15 let vězení. Zástupce Neubauera po jednání uvedl, že klient se odvolá. Rozsudek proto zatím není pravomocný.

,
Témata: krajský soud, SMS

Video