Závodníkovu rodinu vystrašil další výbuch

  • 2
Automobilový závodník Tomáš Hrdinka čelil se svojí rodinou už druhému pumovému útoku. O víkendu explodovala plastická trhavina před domem rodičů jeho manželky v Šaraticích na Vyškovsku. Před necelými třemi měsíci se podobný útok odehrál hned v sousedství - před Hrdinkovým domem.

"Nikdo nebyl ani tentokrát zraněn," řekla mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová, podle níž se případy zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Policie neví, co mohlo být motivem obou útoků. Ani v jednom z případů totiž pachatel nekontaktoval poškozené a nesdělil důvod uložení výbušniny ve vchodových dveřích.

Nový výbuch se odehrál v sobotu krátce před půlnocí. Rozbil několik oken a dveří. Škoda se odhaduje na 100 tisíc korun. Statika domu není narušena. Přesné složení výbušniny a způsob jejího odpálení zkoumají specialisté.

Předchozí exploze otřásla Šaraticemi počátkem července. Nálož explodovala před Hrdinkovým domem. Detonace poškodila i budovy v sousedství a škody se tehdy vyšplhaly až na 1,6 milionu korun. - více zde

Měsíc po prvním výbuchu Kosinová pouze připustila, že za útokem se může skrývat "vyřizovaní nějakých sporů z minulosti".

Hrdinka přišel s jinými úvahami. Tvrdil, že výbuch mohl být činem obyčejného závistivce nebo myslivců. V tisku prohlásil, že možná nemohou přenést přes srdce, že u Vážan nad Litavou na Vyškovsku koupil nedávno pozemek, na němž nyní trénují autokrosaři.

Automobilový závodník nepožádal o policejní ochranu po prvním, ale ani po nynějším druhém útoku. V červenci prohlásil, že je schopen sám zajistit bezpečí pro členy své rodiny.

Pětatřicetiletý Hrdinka je bývalý mistr Evropy v autokrosu, český šampion ve sprint-rallye a nyní vede vlastní tým Styllex Tuning, za který letos závodí Slovák Jozef Béreš a Tomáš Enge.

,

Video