Zádušní mše za ubodanou dívku v jabloneckém kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova.

Zádušní mše za ubodanou dívku v jabloneckém kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Bude sólistkou chóru andělů, zaznělo na zádušní mši za ubodanou dívku

  • 68
V kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Jablonci nad Nisou proběhla zádušní mše za dívku, kterou ubodal její žárlivý otec. Zazpívaly její spolužačky a učitelky ze sboru, kam chodila. Poslední rozloučení s dvanáctiletou dívkou proběhne v pondělí ráno na jabloneckém hřbitově.

"Váš sbor opustila talentovaná zpěvačka, nyní bude sólistkou v chóru andělů," pronesl ve své řeči farář, který mši sloužil. Svatostánek zaplnilo zhruba sto padesát lidí. Rozloučit se přišli spolužáci a kamarádi, ale také příbuzní. Nechyběla ani dívčina matka.

Pohřeb dívky již proběhl v úzkém rodinném kruhu. Její urnu však uloží v pondělí 1. října v 8.30 na jabloneckém městském hřbitově.  

Matka vražedný útok viděla a slyšela v přímém přenosu přes Skype a stále ho má před očima. Otec totiž Johanku donutil, aby se se svojí matkou spojila přes Skype, jelikož ta byla za prací v Saudské Arábii. Zdrcená matka se okamžitě vrátila zpět domů do Jablonce. Pomohli jí kolegové.

"Během 24 hodin mi zařídili letenky, víza. Dostala jsem i zdravotní doprovod, abych neletěla sama, protože jsem se zhroutila," popsala v televizi Nova matka.

Přes internet s dcerou komunikovala často. "Zpívala mi na něm, všechno, co si nacvičila," dodala matka pro Novu.

Dívka měla veliký hudební talent

Malá Johanka prý byla veliký hudební a pěvecký talent. Navštěvovala hodiny sólového zpěvu v základní umělecké škole. Se školním sborem zpívala třeba v Německu nebo Francii.

Její vražda byla pravděpodobně vyústěním otcovy žárlivosti. Matku již předtím podle nevlastního bratra zavražděné několikrát fyzicky napadl, neustále jí volal a kontroloval.

"Máma mi volala asi ve čtyři ráno, ať tam okamžitě jedu, že znovu vyhrožuje, že ji ubodá. Tak jsem řekl, ať mu řekne, že jí má sbalit tašku, že ji vezmu k sobě, a jestli ne, tak přijedu i s policií. Za chvíli volala úplně vyděšená znovu. Že tam sestra křičí: Maminko, pomoz mi, on mě bodá nožem. Všechno to slyšela on-line. Pak bylo ticho," řekl nedávno nevlastní bratr Johanky.

Policie nemá k hrůznému případu zatím žádné nové podrobnosti. Z vraždy obviněný čtyřiašedesátiletý muž zůstává ve vazební věznici. U soudu mu hrozí trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo trest výjimečný, tedy až doživotí.


Video