Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Zadržený stoupenec krajní pravice je ve vazbě

  • 48
Soud poslal do vazby jednoho ze tří stoupenců krajní pravice, které minulý týden zadržel Útvar pro odhalovaní organizovaného zločinu (ÚOOZ). Podle odůvodnění hrozilo, že by opakoval trestnou činnost, pro níž je stíhán. "V pátek byl vzat do vazby," řekl předseda Obvodního soudu pro Prahu 1 Libor Vávra.

Detektivové ÚOOZ minulý týden zadrželi tři příznivce ultrapravice a obvinili je z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Společně s nimi byl obviněn ještě člověk, který je již ve vězení za jiný trestný čin. - čtěte Policie kvůli neonacismu obvinila tři lidi, zátah pokračuje

A dvěma dalším, kteří jsou stíháni od loňského října, bylo nyní obvinění rozšířeno o další skutky. Jde o předsedu pražské organizace Dělnické strany (DS) Patrika Vondráka a členku strany Michaelu Dupovou.

Jedním ze zadržených byl Milan Hroch, který je na webu DS uveden jako předseda krajské organizace strany na Vysočině. O vládním návrhu na zrušení této strany v současné době rozhoduje Nejvyšší správní soud (NSS). Hrochovo jméno při jednání NSS zaznělo, když se zástupci vlády snažili prokázat, že se volební kandidáti DS účastnili veřejných akcí, koncertů a pochodů neonacistických uskupení v Česku i zahraničí.

Policie zadržela minulý týden i Richarda Langa, kterého odborníci na pravicový extremismus stejně jako Hrocha spojují s neonacistickým Národním odporem. Podle informací ČTK právě Langa poslal soud do vazby. Třetím zadrženým byl Daniel Zavadil.

Detektivové ÚOOZ akci s krycím názvem Lotta II zahájili ve středu 13. ledna v ranních hodinách, zasahovali v Praze, Brně, Jihlavě a ve Světlé nad Sázavou. V druhé polovině loňského října v rámci akce Lotta I obvinili Vondráka a Dupovou. Podle policie se podíleli na výrobě a rozšiřování materiálů propagujících Národní odpor a ženskou organizaci Resistance Women Unity (RWU), s níž je údajně spjata Dupová. Podpora a propagace měla podle policie formu například samolepek nebo vytvoření a provozu webu RWU.

Zástupkyně RWU pravidelně vystupují se svými projevy na shromážděních pravicových radikálů. Policie organizaci již dříve označila za ženskou odnož Národního odporu. Dupová je podle dřívějšího vyjádření policie podezřelá i z toho, že se minimálně v jednom případě podílela na zajištění koncertu takzvané white power music.

Lotta I byla v říjnu pouze jednou ze tří akcí zaměřených proti příznivcům krajní pravice. Při dalších dvou detektivové obvinili celkem 16 lidí z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Někteří ze zadržených přitom byli podle policie původně podezřelí z přípravy teroristického útoku na území Česka. - čtěte Policie zatýkala extremisty i kvůli přípravám teroristického útoku


Video