Petr Mudruňka u soudu

Petr Mudruňka u soudu - Odvolací soud zpřísnil trest pro Petra Mudruňku, který při loupeži těžce zranil zastavárnici. Žena zraněním podlehla. (21. července 2004) | foto: Luděk Peřina, MF DNES

Zabil zastavárnici, odsedí si 12 let

  • 8
Čtyřiadvacetiletý Petr Mudruňka z Olomouce půjde na 12 let do vězení. Před rokem těžce zranil při loupežném přepadení jednatřicetiletou prodavačku v olomoucké zastavárně. Žena zraněním v nemocnici podlehla. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci. Původní verdikt byl 10 let.

"Předchozí trest byl nepřiměřeně mírný," řekl soudce Ivo Lajda.

"Zranění poškozené nevzniklo důsledkem nějaké nešťastné náhody. To by mohlo být v případě, že by do ní například strčil a ona nešťastně upadla. V tomto případě obžalovaný použil násilí zcela cíleně, aby mohl zastavárnu vyloupit. Byla to cílená agrese," dodal.

Navíc se podle něj Mudruňka dříve podobným způsobem snažil přijít k penězům už třikrát a pokaždé při tom napadl prodavačky, které ho pronásledovaly. Jednu dokonce škrtil a mrštil s ní proti zdi.

Podle soudce se jeho útoky stupňovaly a poslední loupež navíc provedl v době, kdy byl ještě v podmínce za předchozí útok.

Zamítnutí odvolání
Soudní senát současně zamítl Mudruňkovo odvolání, v němž mladíkův obhájce naopak žádal, aby soudci původní desetiletý trest ještě snížili.

"Svého činu opravdu velice lituji. Rok a tři měsíce už jsem ve vazbě a prožívám duševní peklo. Největší trest pro mě už navždy bude to, že musím žít s vědomím, že jsem ženu připravil o život a dvě nezletilé děti o matku," řekl ve své závěrečné řeči Mudruňka.

Nešťastná náhoda
Soudce krajského soudu Bohuslav Mierva letos v květnu označil smrt za nešťastnou náhodu.

"Stejně tak se mohlo stát, že by si při pádu jen zlomila ruku. Přesto za to, co se stalo, obžalovaný nese plnou odpovědnost," prohlásil tehdy soudce.

Mudruňku nakonec poslal o vězení na deset let, což byl nejnižší možný trest. Místo v nejpřísnějším žaláři si ho měl odsedět v mírnější věznici. - více zde

Matka dvou dětí
Případ otřásl obyvateli Olomouce loni v dubnu. Matku dvou malých dětí našel v kaluži krve její přítel společně s majitelem zastavárny.

Žena utrpěla tak rozsáhlá zranění v obličeji, že se kriminalisté původně domnívali, že ji útočník brutálně ukopal. Po zatčení Mudruňku také obvinili, že oběť zbil pěstmi a kopal do ní. Až posléze vyšlo najevo, že na ni jen spadl.

Sanitka sice ještě převezla těžce zraněnou ženu v kómatu do nemocnice, kde však na jednotce intenzivní péče po několika dnech zemřela. - více zde

Život by jí lékaři možná dokázali zachránit, pokud by se jim do rukou dostala dříve. V zastavárně však ležela celé odpoledne. Jediný, kdo o ní věděl, byl Mudruňka, ale policistům při výslechu řekl, že měl strach zavolat, byť anonymně, sanitku.

,

Video