Výpravčí Petra Jorová dostala podmíňený trest.

Výpravčí Petra Jorová dostala podmíňený trest. | foto: Martin Stolař, MF DNES

Za střet vlaku s americkými tanky padly podmínky

  • 12
Karlovarský soud po třech letech vyřešil tragickou železniční nehodu amerického vojenského transportu. Za srážku armádní soupravy s nákladním vlakem u Vojkovic z roku 2002 dostali dva výpravčí podmíněné tresty. Obžalovanou signalistku soud zprostil viny.

Soudkyně dospěla k názoru, že obžalovaní porušili drážní předpisy a nehodě nezabránili.

Střet vlaků nepřežil v květnu 2002 strojvůdce české soupravy a čtrnáct amerických vojáků bylo zraněno. - více zde

Výpravčí Petra Jorová dostala dva a půl roku za to, že ve stanici Stráž nad Ohří nezabránila jízdě nákladního vlaku Českých drah. Ten se potom na dvojkolejné trati mezi Vojkovicemi a Stáží srazil s americkým vojenským transportem.

Tehdejšímu vojkovickému výpravčímu Stanislavu Krejčímu přiřkl soud o šest měsíců více. "Dal ve Vojkovicích pokyn strojvedoucímu vojenského transportu, aby jel do Stráže, přestože tam vlak nebyl přijat," řekla soudkyně Eva Polívková.

Oběma viníkům také soud nařídil na zkušební dobu čtyř let dohled. Od potrestání signalistky Lenky Mozsiové soudkyně upustila, dospěla k názoru, že srážce nemohla zabránit.

"Celý případ byl krajně nešťastný. Při práci obžalovaných došlo k droboučkým pochybením, které ve svém důsledku znamenaly tragickou nehodu," uvedla předsedkyně trestního senátu Eva Polívková. "Dospěla jsem k názoru, že není třeba vyslovit trest vězením," zdůvodnila soudkyně své rozhodnutí.

Oba odsouzené jejich vedoucí už dříve odvolali z jejich pracoviště. Krejčí pracuje jako traťový dělník a Jorová je administrativní pracovnice.

České dráhy požadují náhradu škody ve výši 18 milionů korun. Soudkyně uznala jen osm milionů korun za zničené lokomotivy.

Moc mě to mrzí, řekla výpravčí
Marie Kindermanová, manželka výpravčího, který při nehodě zemřel, se po vynesení rozsudku před soudní síní rozplakala. "Věřila jsem, že výpravčí dostanou spravedlivý trest. Takhle směšné potrestání jsme nečekala. Ponesu to celý život," řekla vdova po třiapadesátiletém strojvůdci.

Odsouzená Petra Jorová projevila ve svém posledním slově před vynesením rozsudku lítost. "Všechno je mně hrozně líto a moc mně to mrzí," uvedla uslzená výpravčí.

Po poradě se svým obhájcem si ponechala lhůtu na odvolání. Stanislav Krejčí se tohoto práva vzdal. "Jsem s rozsudkem spokojený," uvedl odsouzený.
 
Všichni tři obhájci se ve svých závěrečných řečech snažili přesvědčit trestní senát o nevině svých klientů. "Není pravda, že by výpravčí ve Vojkovicích nenabídl vojenský vlak své kolegyni ve Stráži nad Ohří. Nabídl ho dvakrát. Jednou státním telefonem a podruhé rádiem," řekl obhájce výpravčího Stanislava Krejčího Karel Baborák.

Obhájce uvedl, že výpravčí nevěděl o tom, že v protisměru na jedné koleji jede jiný vlak. Podle obžaloby ho na nepřehlednou trať pustila Petra Jorová.

,

Video