Za rasový útok na Romy padly podmínky

  • 27
Za rasový útok na romský manželský pár z Jeseníku padly podmínky. Trojice mladíků, která loni manžele Žigovi napadla a zranila je, od jesenického soudu odešla s tříletým podmínečným trestem. Mladým mužům přitom hrozilo až deset let vězení.

Trojice obžalovaných se ihned po vynesení rozsudku vzdala práva na odvolání. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Mladíci Petr Blajze, Martin Jaš a Martin Stiskala se v opilosti dobývali v časných ranních hodinách do bytu Romů.

Manželé Žigovi jim otevřeli, protože se mladíci představili jako policisté. Ženu, která byla v té době těhotná, zasáhli dlažební kostkou do oka. Jejího muže pořezali na obličeji a hrudi. - více o útoku zde

"Jejich útok byl připravený a zákeřný. Poškozeným hrozila vážná újma na zdraví. Poškozená má po útoku zhoršený zrak... Na druhou stranu dosud nebyli soudně trestáni, částečně se k činu doznali a vyjádřili lítost," uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Miloš Kubíček.

Podmínečný trest navrhovala i státní zástupkyně.

Mladíci: Nejsme rasisti
Mladíci u soudu vypověděli, že chtěli Romy pouze postrašit, nikoliv zranit. "Proč k tomu došlo, nevím. Nemělo se to stát," řekl Blajze.

Podobně jako Jaš a Stiskala pak odmítl, že by sympatizoval s hnutím skinheads a prohlásil, že na Romy neútočili z rasových důvodů.

Soud: Motivem mohla být jen barva pleti
Jejich tvrzení ale soud odmítl. "Mladíci neměli v minulosti s poškozenými žádné konflikty, jediným motivem proto mohla být jen barva pleti," prohlásil Kubíček.

Rozhodnutí soudu vyvolalo vlnu nevole mezi Romy, kteří líčení sledovali. Verdikt označili za porušení lidských práv.

"Budeme si stěžovat. Tohle není možné," řekl novinářům poškozený Jan Žiga. Jeho žena se zhroutila v pláči.

Mladíci, se odmítli k verdiktu soudu vyjádřit. V případě, že rozsudek nabude právní moci budou odsouzení tři roky pod dohledem pracovníka probační služby.

Členové romské rodiny Žigových sledují příchod obžalovaných do jednací síně Okresního soudu v Jeseníku. (5. ledna 2004)

Na lavici obžalovaných usedli (zleva) Petr Blajze, Martin Jaš a Martin Stiskala, kteří podle obžaloby v Jeseníku napadli romské manžele Žigovy a zranili je. (5. ledna 2004)

Manželé Žigovi se připravují na výpověď u jesenického soudu. Žalobce viní trojici mladíků, že je loni napadla z rasových důvodů a zranila je. (5. ledna 2004)

,

Video