Za osahávání švagrové dostal učitel podmínku

  • 50
Soud ve Frýdku-Místku potrestal podmínkou osahávání školačky. Trest dostal učitel, který obtěžoval svou desetiletou švagrovou. Už kdysi dostal podmínku za zneužívání nezletilých, soud ale tehdy trest zahladil. Muž se díky tomu mohl vrátit do školství, kde může zůstat i nyní.

Učitel základní školy ve Frýdku-Místku a pozdější ředitel školy v Lučině několik let sexuálně zneužíval žačku. Senát okresního soudu ve Frýdku-Místku ho uznal vinným a potrestal ho ročním podmínečným trestem s dvouletou zkušební dobou.

Soud rovněž nařídil nyní sedmatřicetiletému muži ochrannou sexuologickou léčbu, které se má podrobit ambulantně.

Nyní již osmnáctiletá dívka, která je zároveň Vonzinovou švagrovou, neboť ten se oženil s její starší sestrou, se rozhodla o svých traumatických zážitcích promluvit až po několika letech. Řekla, že jí to radil psycholog, ke kterému chodila.

"Když to začalo, bylo mi deset let, chodila jsem do čtvrté třídy," řekla dívka. Rozzlobilo jí, když o ní soudkyně v odůvodnění rozsudku řekla, že sama pod různými záminkami chodila do kabinetu. "Tak to nebylo," bránila se se slzami v očích.

Důležitým důkazem byl kromě svědectví dívky sexuologický znalecký posudek. Vonzino trpí pedofilií.

"Podle znaleckého posudku si sice uvědomoval, že dělá něco špatného, avšak téměř se nebyl schopen ovládat," zdůvodňovala soudkyně Jiřina Jalůvková mírný trest. Vzala také v úvahu, že se přiznal, prodělal sexuologickou léčbu a dochází k lékaři.

Pedofil může podle soudu dál učit
I když učitel Rostislav Vonzino, který sexuálně zneužíval desetiletou dívku, v současné době už děti neučí, pokud páteční rozsudek soudu nabude právní moci, může se do školství vrátit.

"Trestnou činnost páchal na příbuzné, nezneužíval ji jako žačku," zdůvodnila předsedkyně senátu, proč Vonzinovi nezakázala pracovat s dětmi. Dodala, že v 11. základní škole ve Frýdku-Místku, kde v letech 1997 až 2001 švagrovou také osahával, nebylo zjištěno, že by sexuálně zneužíval další děti.

Odsouzen nebyl poprvé
Vonzino byl už v roce 1995 odsouzen za stejný čin. Tehdy jako vedoucí turistického kroužku zneužíval dvě jedenáctileté dívky. "Dostal podmínku a osvědčil se. Trest mu byl zahlazen, a proto k tomu nyní nelze přihlížet," vysvětlila státní zástupkyně Stanislava Kubešová.

Dodala však, že právě kvůli tomu, že senát neuložil Vonzinovi zákaz činnosti, zvažuje, že se proti rozsudku odvolá. Zatím to však neudělala, ponechala si čas na rozmyšlenou.

Když Vonzino získal po svém prvním odsouzení místo učitele hudební výchovy a českého jazyka, měl díky zahlazení trestu čistý trestní rejstřík. Bývalý ředitel 11. základní školy ve Frýdku-Místku Pavel Pospěch ale řekl, že o jeho odsouzení věděl.

Tvrdil však, že než ho přijal, ověřil si u lékaře, že je vyléčený. Jeho další provinění se provalilo v době, kdy byl ředitelem školy v Lučině. Vonzino pak na ředitelské místo rezignoval.

Soud: Vinu nese i manželka
Předsedkyně senátu mimo jiné řekla, že díl viny na sexuálním obtěžování dívky nese i manželka obžalovaného. "I když věděla o jeho úchylce, když u nich mladší sestra byla na návštěvě a spali všichni tři vedle sebe, mladší sestru uložila doprostřed vedle manžela," uvedla soudkyně. Právě tehdy muž dítě osahával.

Zneužitá dívka řekla, že její sestra s ní od té doby, co podala na jejího muže trestní oznámení, nemluví. "Chtěla, abych stáhla žalobu. Teď nesmím vidět ani jejich děti," řekla dívka, kterou k soudu doprovázela matka.

,

Video