Vyšetřování: policista střílel v sebeobraně

  • 6
Kaplice - Pitva muže, kterého na Boží hod zastřelil policista v Kaplici, sice odhalila příčinu smrti, ale její přesné okolnosti zůstávají neobjasněné. "Muž zemřel na vykrvácení po zasažení hrudníku," upřesnil jihočeský vyšetřovatel Jiří Růžička. Policista zastřelil čtyřiačtyřicetiletého útočníka poté, co s noži napadl jeho kolegu z hlídky. Drama se odehrálo v jednom z kaplických panelových domů. Vyšetřování ukazuje, že policistova reakce byla oprávněná.

Počet zásahů z policejní zbraně vyšetřovatelé zatím neupřesnili. Podle Růžičky jich však oběť měla v horní části těla víc. „Nyní čekáme na posudek balistiků, protože průstřelů v šatech muže je několik, ale některé jsou dvojité,“ řekl vyšetřovatel.

Vše zatím nasvědčuje tomu, že policista vypálil v sebeobraně několik ran na muže, který hlídku napadl se čtyřmi noži. Dvoučlenná hlídka přijela na zavolání do panelového domu po čtvrté hodině ranní. Útočník údajně ohrožoval v bytě dvě ženy a dvě děti. Policisty přivolali dva chlapci, kterým se podařilo z bytu před útočníkem uprchnout.

„Pachatel byl podnapilý, a když přijeli policisté, držel v každé ruce nůž. Policistům také vyhrožoval smrtí, urážel je a vykřikoval, že už nemá co ztratit,“ popsal dramatické události policejní mluvčí Dušan Klícha.

Hlídka se zuřivce snažila uklidnit, ale v jednu chvíli vzal pachatel do ruky černou krabičku a vykřikl, že vše vyhodí do vzduchu. Proto oba policisté zažádali o příjezd zásahové jednotky a byt opustili.

Když ustupovali do vyššího patra, nechali dveře bytu pootevřené a v tu chvíli na ně muž zaútočil.

„Využil toho, že na chodbě domu zhaslo světlo. V každé ruce měl v tu chvíli už dva nože,“ upřesnil policejní mluvčí.

Jeden z policistů proto použil v nutné obraně zbraň a útočníka zasáhl několika ranami. Přivolaný lékař záchranné služby pak potvrdil, že pachatel je mrtev.

Kapličtí policisté poznamenali, že zastřelený muž byl druhem jedné z ohrožovaných žen a v minulosti už byl několikrát stíhán.

,

Video