Výbuch plynu - Výbuch plynu. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Výbuch plynu zranil v Liberci čtyři dělníky

Výbuch plynu zranil odpoledne nedaleko fotbalového stadionu v Liberci čtyři lidi. Na dělnících, kteří měnili plynové potrubí, začal hořet oděv. S popáleninami skončili v nemocnici. Příčiny exploze se vyšetřují.

"Když hasiči přijeli na místo, dělníci už ve výkopu nebyli, nemuseli jsme je z něj tedy vyprošťovat," řekl MF DNES mluvčí libereckých profesionálních hasičů Svatopluk Štěpnička.

Hasiči zatím nevědí přesně, jak se událost odehrála. "Prováděla se tu výměna středotlakého potrubí, a to tím způsobem, že pracovníci vyměňovali jednotlivé dílce potrubí," naznačil Štěpnička.

"Vše nasvědčuje tomu, že při výměně jednoho z dílů došlo k explozi, neboť při úniku plynu vznikla výbušná směs, která začala při práci s elektrickým obloukem hořet," dodal. Zášleh byl rychlý a prudký. Muži utrpěli popáleniny druhého a třetího stupně.

"Dva z nich jsou velmi vážně zraněni a budeme je po nezbytném ošetření okamžitě letecky transportovat na specializovanou kliniku popálenin v Praze na Vinohradech," řekla ČTK mluvčí liberecké záchranné služby Kristýna Fejfarová.

"Ano, vrtulník převezl dva muže z Liberecka do vinohradské nemocnice," potvrdila iDNES tisková mluvčí pražské záchranné služby Simona Cigánková. "Jeden z pacientů, ročník 1951, má po těle 30% popálenin, je zatím v bezvědomí a dýchá pomocí přístrojů. Druhý muž, ročník 1956, který utrpěl 45% popálenin, je při vědomí. "

"Nechci odhadovat materiální škody, ale nebudou nijak vysoké," dodal Štěpnička.

Hasiči se o výbuchu dozvěděli šest minut po šestnácté hodině. "Zaznamenali jsme telefonát na tísňovou linku," řekl operační důstojník libereckých hasičů Karel Skořepa. Na místo vyjeli kromě profesionálů i dobrovolní hasiči z Růžodolu.

K tragickému výbuchu plynu došlo v Liberci už v úterý. V bytě v Příční ulici vybouchly propanbutanové campingové vařiče. Čtyřiapadesátiletý muž a jeho děti ve věku 14 a 17 let skončili na popáleninovém centru v pražské vinohradské nemocnici. Všichni jsou ve vážném stavu.

,

Video