Rakouská policie zatýká Pavla Vondrouše

Rakouská policie zatýká Pavla Vondrouše | foto: ČTK

Střelec Vondrouš nebude platit pokutu za zveřejnění Klausovy výpovědi

  • 9
Útočníkovi Pavlu Vondroušovi, který v září v Chrastavě střílel na prezidenta Václava Klause airsoftovou pistolí, nehrozí za zveřejnění Klausovy výpovědi k dotyčnému incidentu žádný trest. Mohl dostat až pětimilionovou pokutu, podle policie ale zákon neporušil.

"Neporušil zákon, když v tiskovině, kterou sám vydává, zveřejnil výpověď prezidenta Václava Klause k chrastavskému incidentu," řekla mluvčí liberecké krajské policie Vlasta Suchánková.

Podle ní si ke zveřejnění výslechu prezidenta vyžádali policisté stanovisko ministerstvo vnitra i Úřadu pro ochranu osobních údajů.

"Z analýzy vyplynul závěr, že sice bylo formálně porušeno ustanovení trestního řádu, ale vzhledem ke skutečnosti, že již došlo ke zveřejnění údajů hned po události, nebyl naplněn materiální znak přestupku," uvedla mluvčí policie.

Výpověď zveřejnil Pavel Vondrouš už na konci října na Facebooku a poté ve svém občasníku Vondroušův Xpress, který veřejně šířil. Hrozila mu za to až pětimilionová pokuta. Vondrouš se však odvolával na Listinu základních práv a svobod.

Policií se vydírat nenechám, řekl Vondrouš

"Policií se vydírat nenechám. Takovýto postup vyšetřovatele hrubě odporuje zákonu a základním právům, které garantují právo na obhajobu," vyjádřil se k vyšetřování.

Před dvěma dny Vondrouše krátce zadržela rakouská policie. Stalo se tak před vídeňskou budovou Rakouského průmyslového spolku, kde byla připravena prezentace Klausovy knihy. Policie muže po vyslechnutí propustila (více o incidentu zde).

Vondrouš vystřelil v Chrastavě na prezidenta z plastové pistole na státní svátek 28. září při otevření mostu opraveného po povodních. Klause nezranil nijak vážně, lékaři prezidentovi v nemocnici ošetřili jen lehké poranění lokte.

Totálně však selhala prezidentská ochranka. Klausovi bodyguardi útoku nezabránili. Kvůli jejich selhání rezignoval šéf policejního útvaru pro ochranu prezidenta Jiří Sklenka.

Chrastavskému útočníkovi hrozí za incident vězení. Je obviněn z výtržnictví a za mřížemi může strávit až dva roky. Pokud by však úřady došly k názoru, že šlo o útok na úřední osobu, mohl by dostat až šest let. 

,

Video