Vězněný za zneužití dívek se oběsil

  • 1
Karviná - Zřejmě pod tíhou svědomí se v neděli v cele vazební věznice v Karviné oběsil jednapadesátiletý muž z Havířova. Ten od poloviny minulého týdne čelil obvinění z pohlavního zneužívání dvou nezletilých dívek. Muž se oběsil krátce před nedělním polednem na prostěradle, které uvázal na kovovou konstrukci závěsu oddělujícího celu od WC.

V době sebevraždy byl na cele i jeho spoluvězeň, který však policistům tvrdí, že si ničeho nevšiml.

"Spoluvězeň uvedl, že ležel na své vrchní posteli a byl otočen ke zdi. Chování muže z Havířova nevěnoval pozornost," uvedla mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková.

Podle výpovědi spoluvězně obviněný muž chodil po cele a něco si pro sebe polohlasem vykládal. Když ležící najednou neslyšel žádný pohyb, chtěl zjistit, co se děje. Svého spolubydlícího ale uviděl už oběšeného.

Přivolal proto hlásičem strážného. Společně pak tělo odvázali a čekali na lékaře, který nenašel žádné stopy násilí.

Policejní mluvčí uvedla, že sebevrah byl do věznice převezen v pátek. Čelil obvinění z trestného činu pohlavní zneužívání. Podle police minulé úterý odpoledne v Havířově v zahrádkářské  kolonii U závor ve své vlastní chatce pohlavně zneužil dvě nezletilé dívky.

"Obě osahával na prsou a přirození a nutil je, aby mu hladily pohlavní úd," uvedla mluvčí Bednarčíková.

Sebevražda ve vazební věznici není podle ní něčím výjimečným. Nechtěla spekulovat o tom, zda se muž oběsil kvůli tomu, že ve věznicích trestné činy jako pohlavní zneužívání bývají u ostatních vězňů málo tolerovány. "Nevím, jestli ten muž už někdy ve vězení byl, aby to znal," řekla.

V neděli odpoledne se také v olomoucké věznici pokusil o sebevraždu pětadvacetiletý muž v depresích. S ním se ale prostěradlo utrhlo a vězeň nehodu přežil.


Video