Vědce napadli v jeho domě

  • 20
Profesora Jiřího Niderleho napadli v jeho domě v Řitce u Prahy neznámí útočníci. Vědec skončil v nemocnici se zraněním hlavy a pohmožděninami. Niedrle si předtím údajně stěžoval na hluk z místního klubu. Společnost, která se v klubu bavila, našla při odchodu své vozy pomalované smývatelnou barvou.

Mluvčí středočeské policie Pavel Truxa potvrdil, že policie vyšetřuje případ napadení 64letého muže v Řitce u Prahy, jeho jméno ale neřekl.

Muž si podle něj šel v sobotu večer stěžovat na hluk, který tropili návštěvníci klubu v sousedství jeho domu.

Vzápětí poté, co se společnost klubu rozešla, vnikli neznámí pachatelé do profesorova domu přes balkonové dveře. Ztloukli vědce i jeho manželku.

"Zda to byl někdo z rozjařených hostů nebo někdo jiný, zatím vyšetřujeme," dodal Truxa. Pachatelé jsou podle něj podezřelí z porušování domovní svobody a ublížení na zdraví.

Podle Truxy není ani jasné, kdo návštěvníkům klubu auta pomaloval. Šlo však o smývatelnou barvu, takže tento čin budeme šetřit jako přestupek, řekl.

Vědec je v Motole
Vědec byl se zraněními převezen do nemocnice v Praze-Motole. Mluvčí nemocnice Eva Jurinová potvrdila informaci deníku Blesk, že byl Niederle přijat s poraněním hlavy a pohmožděninami na obličeji.

"Neurologické vyšetření zatím neukázalo žádné vážnější poranění, nicméně je hospitalizovaný a další vyšetření ukáží, co dál," řekla.

Niederle je přední akademik
Niederle je předním vědeckým pracovníkem Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, zabývá se teoretickou fyzikou.

Je členem Akademické rady AV ČR a dlouholetým předsedou Rady pro zahraniční styky akademie. Akademie věd navázala pod jeho vedením řadu dohod o spolupráci se zahraničními ústavy, v letech 1993 až 1995 byl Niederle mimo jiné prvním reprezentantem ČR ve Vědeckém výboru NATO.

,

Video