První prázdninový víkend na silnicích zahynulo šest lidí. Ilustrační foto

První prázdninový víkend na silnicích zahynulo šest lidí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

V prvním prázdninovém týdnu zemřelo na silnicích 16 lidí

  • 4
Za uplynulých sedm dnů zemřelo na českých silnicích 16 lidí. Počet tragických případů se tak oproti loňskému prvnímu prázdninovému týdnu výrazně snížil, tehdy nehody zaplatilo životem 27 lidí. Vyplývá to z předběžných policejních statistik.

Mezi oběťmi bylo osm řidičů osobních aut, dva spolujezdci, čtyři motorkáři, jeden řidič nákladního vozu a jeden chodec.

Oproti poslednímu červnovému týdnu letošního roku se snížil počet usmrcených na silnicích o pět lidí. O 286 klesl také počet nehod.

I přes pokles počtu mrtvých policisté v uplynulém týdnu evidovali téměř stejný počet nehod jako ve stejném období loňského roku. Podle předběžných statistik jich od pondělí do neděle vyšetřovali 2 864, v loňském prvním prázdninovém týdnu to bylo o 26 víc.

Loni i letos stál za karamboly hlavně nesprávný způsob jízdy. Na Kladensku doplatil na hazardování na silnici řidič motorky. Čelní střet s autobusem nepřežil. - čtěte Na Kladensku nepřežil motorkář čelní střet s autobusem

Opilí řidiči v minulých sedmi dnech zavinili 150 nehod, v loňském prvním prázdninovém týdnu se alkohol podepsal pod 140 kolizí. Výše hmotné škody byla za minulý týden odhadnuta na 152 milionů korun.

První prázdninový víkend na silnicích zahynulo šest lidí, což je ve srovnání s minulými lety nízký počet. Jde dokonce o druhý nejnižší počet mrtvých ve stejném období od roku 1990. Sobota 6. července se stala osudnou i pro řidičku, která v Třemošné na Plzeňsku vjela pod kola vlaku. - čtěte Motorový vlak tlačil auto dvě stě metrů před sebou, řidička zemřela V loňském roce zemřelo při prvním prázdninovém víkendu sedm lidí.

Za první pololetí musela policie vyšetřovat téměř 79 tisíc dopravních nehod, při nichž přišlo o život 445 lidí.

"V porovnání s obdobím leden až červen roku 2007 zaznamenáváme pokles u všech základních ukazatelů nehod," uvedla Petra Srnková z tiskového oddělení policejního prezidia.

Počet usmrcených je v období prvních šesti měsíců od roku 1990 druhý nejnižší - po roce 2006, kdy na českých silnicích zemřelo 434 lidí. Naopak nejvíce životů vzaly dopravní nehody v roce 1994 - 640 lidí.

Nejtragičtějším letošním dnem byla zatím středa 13. února s 10 usmrcenými.

,

Video