Vykolejené cisterny

Vykolejené cisterny - Při posunu vykolejily na výhybce v Pardubicích dvě cisterny z nákladní soupravy. (29. června 2005) | foto: Martin Navrátil

V Pardubicích vykolejily dvě cisterny

  • 21
Odjezd z nádraží v Pardubicích směrem na Prahu zkomplikovala v noci nehoda. Při posunu vykolejily na výhybce dvě cisterny z nákladní soupravy. Žádná látka z nich neunikla, křížení kolejí ale bylo na několik hodin zablokované. Až do 5:30 musely vlaky jezdit přes Hradec Králové.

"K nehodě došlo v 1:25 za jízdy manipulačního vlaku," řekl iDNES mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Manipulační vlak se přesouval do stanice Pardubice hlavní nádraží z Rosic nad Labem na trati z Hradce Králové. Těsně před výhybkou ale vykolejily dva prázdné cisternové vozy.

Nikdo nebyl zraněn, vznikla ale škoda za 700 tisíc korun. K ekologické havárii nedošlo.

Drážní inspektoři nyní vyšetřují, zda nehodu způsobila technická závada nebo lidské pochybení. "Dosavadní poznatky ukazují na pravděpodobnou existenci technické závady," upřesnil iDNES mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Cisterny havarovaly na výhybce tak nešťastně, že zablokovaly hlavní trať a vlaky na Kolín nejezdily asi čtyři hodiny. Na Hradec jezdily normálně. "Odklon se v noci týkal asi tří rychlíků, u nichž zpoždění nabralo asi hodinu," uvedl mluvčí.

Od 5:30 jezdí vlaky na Prahu po jedné koleji. "Podle údajů ze systému monitorujícího včasnost vlaků nebyly rychlíky přijíždějící v ranních a dopoledních hodinách po trati Pardubice – Praha na svém příjezdu do Prahy nijak zpožděny," podotkl Šťáhlavský.

Cestující, kteří využijí úsek Pardubice - Přelouč, museli počítat se zpožděním celé dopoledne. Trať by měla být provizorně opravena ještě ve středu, odpoledne už vlaky budou zřejmě jezdit po všech kolejích.


Video