Po cizinci pátrali na základě žádosti Národní centrály SIRENE, také ostravští policisté. Ilustrační foto.

Po cizinci pátrali na základě žádosti Národní centrály SIRENE, také ostravští policisté. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

V Ostravě dopadli Američana podezřelého z krádeže šperků za 100 milionů

  • 12
Ostravští policisté dopadli mezinárodně hledaného Američana, který je podezřelý, že v červnu v Salcburku ukradl šperky za více než sto milionů korun. Rakouská policie po muži pátrala pro podezření ze dvou loupeží, pomáhali mu při nich údajně čtyři lidé. Šperky policie nenašla.

Policie zatkla cizince v bytě v Ostravě-Zábřehu ve středu odpoledne, informovala o tom dnes. Podle policejní mluvčí Gabriely Holčákové dostal Američan želízka den po doručení žádosti rakouského soudu o spolupátrání, zatčení a předání.

Asi desítka policistů muže dopadla v bytě, kde pobývá jeho česká rodina. "Byl využit moment překvapení, muž otevřel na zazvonění," upřesnila Holčáková pro ČTK.

Mluvčí neupřesnila, jak dlouho se muž v Ostravě skrýval. Nesdělila také, jak vyšetřovatelé Američana objevili. "Jednalo se o operativní pátrání, bližší informace policie veřejnosti nesděluje," řekla iDNES.cz.

"Muž měl spolu s dalšími čtyřmi osobami odcizit 20. června 2008 v Salcburku šperky v hodnotě asi 1 500 eur," sdělila Holčáková. V loupení pokračoval druhý den, kdy se mu v rodišti Wolfganga Amadea Mozarta povedlo ukrást šperky za 4 166 950 eur.

Policie podle Holčákové klenoty v ostravském bytě nenašla. "O špercích víme jen na základě dožádání o zatčení té osoby," citovala mluvčí ČTK.

"Při kurzu 24,60 korun za euro by škoda způsobená krádeží znamenala 102 506 970 korun," vyčíslila mluvčí. Za dvě krádeže a vloupání v Rakousku hrozí Američanovi až na deset let vězení.

Američan není prvním cizincem, kterého letos policie na našem území zadržela. V červenci čeští policisté dopadli jedenadvacetiletého Brita, který údajně pohlavně zneužil šestnáct dětí. Skrýval se asi jeden rok. - čtěte Policie zadržela v Praze Brita podezřelého ze zneužití 16 dětí

V březnu policie zatkla čtyři Dány podezřelé z bankovní loupeže v dánském Aarhusu. Ukradli údajně 27 milionů dánských korun, tedy asi 90 milionů českých korun. - přečtěte si Dánové podezřelí z bankovní loupeže pojedou zpět do vlasti


Video