V hořícím lese se zranili dva hasiči

Litostrov - Dva hasiči byli lehce zraněni při likvidaci rozsáhlého požáru, který v neděli po poledni zachvátil 15 hektarů lesa u obce Litostrov na Brněnsku. Jeden z dobrovolných hasičů si v neděli zlomil prst na ruce, dnes si při dohašování doutnajícího porostu profesionální hasič z Rosic vykloubil ruku. Příčinou požáru byla podle mluvčího hasičů Jaroslava Haida pravděpodobně nedbalost.

"Ohnisko leželo blízko frekventované cesty, oheň mohl vzniknout například od odhozeného nedopalku cigarety," řekl Haid. Podle předběžných odhadů požár způsobil škodu za milion korun.

Riziko nového vznícení zažehnal až prudký déšť, který se nad místem spustil dnes odpoledne. Požár byl přitom ohlášen už v neděli ve 12.40 hodin. V lese zasahovalo asi 120 mužů z 18 dobrovolnických a profesionálních hasičských jednotek z okresů Brno a Brno-venkov. Pomáhala jim dvě letadla se zásobníky vody. Hasiči dostali oheň pod kontrolu v neděli v 18 hodin, doutnající les však museli ještě hlídat. Podle Haida šlo o jeden z největších hasičských zásahů na jižní Moravě za posledních deset let.

"Boj s ohněm komplikoval suchý terén a také vítr. Plameny přeskakovaly i deset metrů daleko," uvedl Haid.

Plameny v neděli po poledni zachvátily téměř osmnáct hektarů lesa u obce Litostrov na Brněnsku, 19. srpna 2001

,
Témata: Brněnsko, Rosice

Video