Požár v opatovické elektrárně

Požár v opatovické elektrárně - V opatovické elektrárně hořel pásový dopravník. Škody půjdou podle hasičů do milionů. (7. srpna 2005) | foto: Michal Klíma, MF DNES

V elektrárně hořel dopravník, škody jdou do milionů

  • 4
Elektrárnu ve východočeských Opatovicích zachvátil odpoledne požár. V podzemí areálu začal hořet pásový dopravník. Oheň, zažehnutý pravděpodobně bleskem, nikoho nezranil. Ale škody půjdou podle hasičů do milionů.

Dopravník, který přepravuje uhlí ze skládky za elektrárnou do zásobníku u kotelny, začal hořet kolem čtrnácté hodiny.

Krátce poté, co se z místa začaly k nebi valit první oblaka černého dýmu, ozvala se siréna.

"Požár vypukl s největší pravděpodobností během bouřky od blesku," řekl tiskový mluvčí elektrárny Pavel Hypius.

Asi za hodinu už musely podnikovým hasičům přijet na pomoc profesionální jednotky z Pardubic a Hradce Králové a také dobrovolníci.

"Hlášení jsme dostali po patnácté hodině. Podařilo se zabránit rozšíření ohně do dalších prostor elektrárny, před půl šestou byl lokalizován," sdělila tisková mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

"Nikdo neutrpěl zranění. Předpokládáme, že škoda půjde do milionů. Příčina bude předmětem šetření," dodala.

I když už nehrozilo nebezpečí, že se oheň rozšíří, hasiči s plameny bojovali až do sedmi hodin večer. Podle Horákové byl zásah velmi těžký. "Kolegové pracovali v dýchacích přístrojích. Orientace i velení jsou v prostoru plném kouře velmi náročné," řekla Horáková.

Zástupci elektrárny zatím nebyli v zakouřených prostorách schopni spočítat přesnou výši škod. Neřekli ani, jak dlouho bude trvat jejich odstranění.

"Požár ale rozhodně nenaruší dodávky proudu a tepla pro Pardubice a Hradec Králové. Výroba byla okamžitě přeorganizována tak, aby k tomu nedošlo," řekl zástupce elektrárny Hypius.

Oheň je první velkou havárií v elektrárně od listopadu 2002, kdy se na kotelnu zřítila střecha. Bez tepla a teplé vody se tehdy ocitlo zhruba dvě stě tisíc lidí z Pardubic, Hradce Králové a Chrudimi.


Video