Rekonstrukce Bitvy u Slavkova.

Rekonstrukce Bitvy u Slavkova. | foto: David W. CernyReuters

V bitvě u Slavkova se zranilo jedenáct lidí

  • 124
Nejen triumfální vítězství Napoleona a dvacet tisíc padlých připomněla sobotní rekonstrukce bitvy tří císařů u Slavkova. Válečné utrpení si totiž někteří příznivci vojenské historie neplánovaně vyzkoušeli na vlastní kůži. Jejich zranění na bojišti byla skutečná.

Zdravotníci je přímo z "válečné vřavy" odváželi do brněnských nemocnic. Ještě před bitvou museli lékaři ošetřit zlomený kotník Angličanovi ve francouzské uniformě a frakturu ramene Španělovi, který ráno spadl z koně.

"Voják se na koni snažil vyjet do mírného kopce. I když je tu všechno posypané slámou, místy je půda namrzlá, koni na ledu podjely nohy, on ztratil rovnováhu a i s jezdcem spadl. Vypadalo to dost děsivě," popsal pád jeden z organizátorů.

S poraněním hlavy si bude bitvu připomínat čtyřicetiletý Němec, který se v areálu brněnských kasáren, kde byl ubytován, zřítil do 3,5 metru hluboké šachty. Některé zraněné lékaři ošetřili na místě, jiné odvezly sanitky do brněnských nemocnic.

"Ošetřovali jsme dva ruské vojáky. Jeden si zlomil předloktí, druhému výbuch šrapnelu poranil oko," popsal lékař Vladimír Ludka, který měl u Slavkova na starosti zdravotníky. Statistiku zraněných rozšířili také diváci.

"Zaznamenali jsme hlavně zlomeniny, vykloubená ramena a kolapsy. Většinou šlo o starší ženy, které přecenily své síly a schopnosti, stály dlouho v zimě, mačkaly se na tribunách, byly stresované a kolabovaly," popsal Ludka. Sanita podle něj jela v sobotu z Brna pětkrát, zraněných ale bylo nejméně jedenáct.

Historicky největší rekonstrukce válečné bitvy, jakou kdy Evropa zažila, zaměstnala kromě zdravotníků také policisty. Kromě samotného bojiště měli nejvíce práce v okolí dálnice D1 z Brna do Olomouce, jejíž šestikilometrový úsek se proměnil v parkoviště.

Řidiče směřující z moravské metropole zde od pátku až do sobotního večera čekaly dlouhé kolony. Katastrofické scénáře počítající s velkým množstvím dopravních nehod se ale neštěstí nepotvrdily.

"Nehody jsme v sobotu zaznamenali jen tři, všechny se obešly bez zranění," uvedla policejní mluvčí Dagmar Bartoníková.


Video